UCRAINA. Victorie clară pentru ”Slujitorul poporului”

UCRAINA. Victorie clară pentru ”Slujitorul poporului”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE, luni, 22 iulie 2019. Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfăşurate duminică în Ucraina, transmite DPA, în urma unui anunţ al Comisiei Electorale Centrale. După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial "Slujitorul poporului" era creditat cu 42 la sută, un scor record.

Formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski şi-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcţia de şef al statului.

 

21 iulie 2019. „Slujitorul poporului”, favorit în alegerile din Ucraina | Ucrainenii au fost chemaţi duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate, al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Formaţiunea recent creată şi denumită „Slujitorul poporului” - după numele unui serial televizat, în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte - este creditată cu între 42 şi 52 la sută din intenţiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi. „Slujitorul poporului” notează pe site-ul său că „lansează o provocare sistemului” şi promite să aducă noi oameni pregătiţi „să facă schimbări” pentru a „curăţa ţara de corupţia” omniprezentă. În absenţa unui plan de acţiune detaliat, aceste promisiuni seduc electoratul Ucrainei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, care se confruntă cu un război împotriva separatiştilor proruşi, conflict soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani.

Partidul prooccidental Golos (Vocea), fondat în luna mai de către superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk şi care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică, este creditat cu între 4 şi 9 la sută din intenţiile de vot şi ar putea, potrivit unor sondaje, să ajungă pe locul al treilea. Această aglomeraţie de chipuri noi promite o reînnoire fără precedent a elitelor în Ucraina, unde scena politică este dominată de politicieni formaţi pe timpurile URSS.

Dintre cele 20 de partide înscrise în cursă, multe altele au şanse să treacă pragul electoral de 5 la sută, între care formaţiunea prorusă Platforma de opoziţie (locul 2, cu 12-14 la sută, potrivit sondajelor), urmată de mişcările prooccidentale Solidaritatea europeană a fostului preşedinte Petro Poroşenko (7-9 la sută) şi Batkivşcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoşenko (6-7 la sută).

Citit 854 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 15:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.