Infrastructura energetică, în pericol. Atac asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită

Infrastructura energetică, în pericol. Atac asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un atac cu drone asupra a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită a provocat, sâmbătă, 14 septembrie 2019, oprirea "temporară" a producţiei celor două situri, afectând aproximativ jumătate din producţia gigantului petrolier naţional Aramco, a anunţat sâmbătă Ministerul saudit al Energiei, citat de AFP.

Atacul "a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais", a declarat ministrul, prinţul Abdulaziz bin Salman, într-un comunicat dat publicităţii. Atacul a determinat întreruperea producţiei a 5,7 milioane de barili de ţiţei, circa 50 la sută din producţia totală a Aramco, a adăugat el. Atacul asupra celor două instalaţii petroliere a fost revendicat de rebelii yemeniţi houthi.

Drept reacţie, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că ţara sa are "voinţa şi capacitatea" de a riposta la atacul cu drone lansat de rebeli. Este al treilea atac de acest fel din ultimele cinci luni împotriva infrastructurilor gigantului petrolier.

La rândul său, preşedintele american, Donald Trump, a condamnat atacul, în timp ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele agresiunii.

"Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

"Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", a afirmat Mike Pompeo. "Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

În contextul acestor afirmaţii, un înalt responsabil militar iranian a avertizat duminică Statele Unite că bazele şi navele lor din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene, relatează Reuters. "Toată lumea ştie că toate bazele americane şi portavioanele lor, pe o distanţă de până la 2.000 de kilometri în jurul Iranului, se află în raza de acţiune a rachetelor noastre", a afirmat comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor revoluţiei din Iran, Amir Ali Hajizadeh.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins de asemenea acuzaţiile şefului diplomaţiei americane, dând de înţeles că acestea ar avea ca scop să justifice "viitoare acţiuni" împotriva Iranului.

Citit 803 ori Ultima modificare Duminică, 15 Septembrie 2019 14:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.