Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Statele Unite sunt "pregătite să riposteze" la atacurile asupra infrastructurilor de petrol saudite (pe care Washingtonul le pune pe seama Iranului), a afirmat preşedintele american Donald Trump, informează Reuters.

"Aprovizionarea cu petrol a Arabiei Saudite a fost atacată. Sunt motive să credem că îl cunoaştem pe vinovat, suntem pregătiţi să ripostăm în funcţie de (rezultatul) verificărilor, dar aşteptăm să auzim din partea regatului saudit cine crede că este sursa acestui atac şi sub ce formă ar trebui să acţionăm", a scris Trump pe Twitter.

Preţurile petrolului au crescut cu peste 15 la sută duminică, ca urmare a îngrijorării legate de aprovizionarea globală cu petrol şi a creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a anunţat că atacul de sâmbătă a redus producţia cu 5,7 milioane de barili pe zi. Aramco nu a prezentat un calendar al reluării producţiei. O sursă apropiată a declarat pentru Reuters că revenirea la capacitatea completă de producţie ar putea dura "săptămâni, nu zile".

Analiştii şi comercianţii în domeniu au estimat că este posibil ca preţul ţiţeiului să crească până la 100 de dolari/baril dacă Riadul nu reuşeşte să reia rapid aprovizionarea la nivelul iniţial. O altă sursă a apreciat că exporturile vor continua în parametri normali în această săptămână datorită stocurilor importante existente în regatul saudit, cel mai mare exportator mondial de petrol. Arabia Saudită livrează zilnic peste 7 milioane de barili peste tot în lume.

Citit 323 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2019 16:47

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro