Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson, ilegală

Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson, ilegală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Curtea Supremă britanică a găsit, marţi, ilegală suspendarea Parlamentului decisă de către premierul Boris Johnson şi a stabilit ca acesta să se întrunească din nou cât mai rapid posibil, o decizie spectaculoasă şi o înfrângere majoră pentru şeful Guvernului de la Londra, relatează AFP. Liderul Partidului Laburist (în opoziţie), Jeremy Corbyn, i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.

Cei 11 judecători au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâni înainte de Brexit, este „ilegal, nul şi neavenit”. „Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou „cât mai rapid posibil”. Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că aceasta urmează „să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens liderii diverselor partide politice „de urgenţă”. Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat Parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate Regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord. „Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit, aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.

Boris Johnson a repetat neîncetat că suspendarea Parlametului este justificată, în vederea pregătirii şi prezentării priorităţilor sale politice naţionale, după venirea sa la putere, la sfârşitul lui iulie. Este neobişnuit ca un lider al Regatului Unit să amâne sesiunea parlamentară în acest scop. În plus, Parlamentul nu se întruneşte, în mod tradiţional, timp de săptămâni, în septembrie, care este perioada congreselor anuale ale partidelor. Însă această suspendare, din cauza lungimii sale, a provocat un val de indignare în ţara parlamentarismului, declanşând manifestaţii şi o ofensivă judiciară. Curtea Supremă a fost sesizată în urma a două hotărâri divergente - una dată de Înalta Curte de la Londra, care stabilea că ea nu este în măsură să tranşeze cu privire la o decizie politică, şi cealaltă, pronunţată de către justiţia scoţiană, care găsea „ilegală” decizia premierului.

Boris Johnson nu a exclus ca, în cazul în care este înfrânt, să suspende din nou Parlamentul şi să se asigure, de această dată, de legalitatea demersului său. În orice caz, faptul că instanţa supremă a Regatului Unit a stabilit că dezbaterea nu ţine doar de sfera politică ar putea să creeze un precedent important, apreciază unii specialişti.

Citit 1689 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2019 17:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.