Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Partidul Poporului (OeVP), condus de fostul cancelar Sebastian Kurz, este câştigătorul detaşat al alegerilor parlamentare anticipate din Austria, arată o proiecţie pe baza unei numărători parţiale a voturilor realizată duminică, după închiderea urnelor.

Conform unei prognozei SORA pentru televiziunea ORF, preluată de Reuters, OeVP (dreapta) urmează să obţină 37,2 la sută din voturi, Partidul Social Democrat - 22 la sută, Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) - 16 la sută, Verzii - 14,3 la sută, iar Neos (liberal) - 7,4 la sută. Marja de eroare a proiecţiei este de 1,8 la sută.

AFP observă că electoratul austriac a sancţionat FPOe, care a pierdut aproximativ 10 la sută din voturile obţinute la alegerile precedente după scandalul "Ibizagate" din mai, când a apărut o înregistrare video cu liderul de atunci al partidului, vicecancelarul Heinz-ChristianStrache; acesta fusese filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă din Ibiza, în 2017, promiţând contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus. În urma dezvăluirilor, guvernul de coaliţie format de OeVP şi FPOe sub conducerea lui de Kurz a fost înlăturat de la putere, după numai un an şi jumătate de la alegeri, printr-o moţiune de cenzură.

Conform prognozei, OeVP a obţinut acum cu aproape 6 la sută mai mult decât în 2017 şi este foarte probabil ca Sebastian Kurz să obţină un nou mandat de cancelar. Verzii au avansat şi ei, de la mai puţin de 4 la sută în urmă cu doi ani, când nu au trecut de pragul de reprezentare în parlament.

Citit 611 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.