Marea Britanie se îndreaptă spre alegeri anticipate

Marea Britanie se îndreaptă spre alegeri anticipate
După blocajul politic privind acordul Brexit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson va accepta un amendament prezentat de partidele de opoziţie privind organizarea de alegeri în data de 12 decembrie, a anunţat marţi BBC, citând surse apropiate biroului şefului executivului de la Londra.

Boris Johnson a declarat luni că va încerca să forţeze o încercare de a pune capăt blocajului politic provocat de Brexit. El a promis să prezinte o nouă moţiune pentru alegeri anticipate, după ce prima, care prevedea organizarea scrutinului pe 12 decembrie, a fost respinsă de Camera Comunelor. În şedinţa de luni, cu 299 de voturi pentru şi 70 împotrivă, Johnson nu a reuşit să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru a trece moţiunea. Al doilea proiect de lege care propune organizarea de alegeri pe 12 decembrie va avea nevoie doar de o majoritate simplă, de 320 de deputaţi, pentru a trece. "Nu vom permite acestei paralizii să continue şi, într-un fel sau altul, trebuie să organizăm alegeri", a spus premierul britanic, potrivit agenţiei de ştiri Press Association. "Această Cameră nu mai poate ţine ţara ostatică", a mai spus Johnson, care nu mai are majoritate în parlament.

Ratificarea acordului de Brexit obţinut de Boris Johnson a fost respinsă de deputaţi pe 19 octombrie, care erau de acord în principiu cu acordul, dar nu şi cu calendarul de trei zile pentru a-l analiza şi a-l vota. Johnson a fost obligat să înainteze Bruxellesului o cerere de amânare cu trei luni a Brexitului, împotriva voinţei sale.

Boris Johnson a acceptat luni termenii Uniunii Europene privind o "amânare flexibilă" a Brexitului (sau "flextension"), potrivit cărora Londra are termen până la 31 ianuarie 2020 să părăsească blocul comunitar.

Statele UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Regatul Unit trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie şi apoi până la 31 octombrie.

Citit 720 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 14:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.