Socialiştii proruşi câştigă primăria Chişinăului

Socialiştii proruşi câştigă primăria Chişinăului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Ion Ceban, s-a impus în alegerile locale pentru funcţia de primar al Chişinăului, câștigând la o diferență de 5 procente în faţa reprezentantului Blocului ACUM (DA şi PAS), pro-europeanul Andrei Năstase, arată datele comunicate după numărarea voturilor din toate secțiile de votare.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor în cele 307 secţii de votare din capitala Republicii Moldova, Ioan Ceban a fost votat de 52,39 la sută dintre cetățenii care au mers la urne, în timp ce contracandidatul său a primit încrederea a doar 47,61 la sută dintre alegători.

Candidatul socialiştilor a strâns 123.807 voturi, cu 11.294 mai mult decât Năstase, care a acumulat 112.513 de voturi.

Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova a fost de 37,78 la sută.

"Locuitorii Chișinăului și-au luat orașul înapoi prin votul de ieri, au rupt acel cerc vicios care de atâția ani a ținut captiv orașul nostru în mâna unor politicieni iresponsabili și a geopoliticii false. Această eliberare a Chișinăului vine după ce tot echipa socialiștilor, cu suportul președintelui țării, au eliberat țara din captivitate", a declarat președintele socialist Igor Dodon.

El nu a pierdut ocazia de a critica Guvernul condus de Maia Sandu. "Va fi nevoie de o intervenție hotărâtă pentru a-l pune pe calea cea bună, cea care duce spre rezolvarea problemelor cetățenilor. Zilele următoare vom demara discuțiile necesare pentru ca cetățenii să fie mai siguri într-un guvern care să lucreze pentru ei, să fie încetate experimentele pe care unele persoane le fac prin ministere și să vină oameni competenți în funcții, care să se apuce de lucru", a spus Igor Dodon.

Ion Ceban are 39 de ani. A fost deputat în trei legislaturi, este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost liderul consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct.

Aceste alegeri locale au fost primul test electoral după venirea la guvernare, în vara acestui an, a coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul proeuropean ACUM (PAS plus PPDA). Cele două forțe politice s-au coalizat la nivel guvernamental cu scopul declarat al "dezoligarhizării”, după alungarea de la putere a liderului Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Citit 1821 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2019 17:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.