Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Candidaţii Partidului Republican au suferit, în alegerile desfăşurate marţi, înfrângeri stânjenitoare pentru preşedintele Donald Trump, care s-a implicat personal în campaniile electorale locale, cerând să le fie barat accesul democraţilor "radicali", cu un an înaintea scrutinului pentru Casa Albă, transmit AFP şi Reuters.

Rezultatele alegerilor organizate marţi în patru state - Virginia, Kentucky, Mississippi şi New Jersey - ar putea oferi indicii cu privire la scrutinul prezidenţial de anul viitor, în care Trump vizează un al doilea mandat.
Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, democraţii au preluat controlul asupra celor două camere ale legislativului din Virginia, unde sentimentul anti-Trump din suburbii rămâne puternic. Ei vor avea astfel toate pârghiile puterii în acest stat, după o campanie marcată în special de dezbaterea legată de armele de foc. "Această victorie istorică ar trebui să-i facă să tremure pe Donald Trump şi pe toţi republicanii", a declarat preşedintele Partidului Democrat, Tom Perez.
În Kentucky, procurorul general, democratul Andy Beshear, al cărui tată a fost ultimul guvernator democrat, l-a învins pe guvernatorul în funcţie, impopularul Matt Bevin, în pofida sprijinului adus acestuia de preşedintele Trump.
Într-o ţară foarte divizată, alegerile de marţi erau considerate un test revelator pentru popularitatea lui Donald Trump, al patrulea preşedinte din istoria Statelor Unite ameninţat de o procedură de destituire.
Ironizând frenezia mediatică, Trump a avut aceste cuvinte premonitorii luni seară, chemându-i pe susţinătorii săi din conservatorul Kentucky să meargă să voteze. "Pentru că, dacă pierdem, aceasta trimite un mesaj foarte rău (...) nu puteţi lăsa să mi se întâmple asta", le-a transmis el celor 20.000 de participanţi la o adunare de campanie. După 24 de ore, candidatul democrat era cel care obţinea victoria, la o diferenţa minimă de voturi, chiar dacă, la miezul nopţii, republicanul Matt Bevin nu îşi recunoscuse încă înfrângerea. Chiar şi în aceste condiţii, victoria democratului Andy Beshear, într-un stat unde Trump câştigase la o diferenţă de 30 de puncte în faţa rivalei sale democrate Hillary Clinton, în 2016, a trimis unde de şoc.
"Tocmai am văzut în alegerile din această seară - din Virginia până în Kentucky - că americanii resping stilul divizant de politică al lui Trump", a declarat senatorul Cory Booker, candidat în alegerile primare democrate din 2020.

Citit 1179 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.