Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestiniei (PLO), Saeb Erekat, a condamnat comportamentul Statelor Unite, după ce Washingtonul și-a schimbat poziția față de acțiunile de colonizare întreprinse de Israel, iar ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat "consecințele periculoase" pe care decizia Washingtonului de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanșa în contextul procesului de restabilire a păcii în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul și confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând și restricționând libertatea de mișcare a poporului palestinian. Erekat a reiterat faptul că, sub prevederile dreptului internațional, coloniile israelienilor din Cisiordania sunt ilegale. Totodată, acesta a solicitat comunității internaționale să acționeze în consecința "comportamentului iresponsabil al Statelor Unite, care amenință securitatea și pacea internațională".
Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat "consecințele periculoase" pe care decizia Washingtonului de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanșa în contextul procesului de restabilire a păcii în regiunea Orientului Mijlociu. Safadi a transmis, pe Twitter, că teritoriile revendicate de evreii din regiune sunt ilegale și distrug perspectivele unei soluții bilaterale, în care statul palestinian ar putea coexista cu cel israelian, aceasta fiind singura modalitate de rezolvare a conflictului dintre cele două comunități, identificată de statele arabe din regiune.
"Coloniile Israelului în Palestina constituie o încălcare a dreptului internațional și a rezoluțiilor privind legitimitatea internațională, dintre care cea mai recentă a fost Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU", a transmis oficialul din Iordania. "Abuzul și încălcarea legitimității internaționale nu vor conduce la obținerea păcii și la asigurarea securității și stabilității", a adăugat acesta.
Similar, Uniunea Europeană a reafirmat poziția pe care o are în raport cu acțiunile de colonizare ale israelienilor, considerându-le ilegale. La polul opus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia Washingtonului, afirmând că "Statele Unite au adoptat o politică importantă care îndreaptă o greșeală istorică".
Administraţia Trump a anunţat, luni, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din capitala americană.
Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.

Citit 789 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.