Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestiniei (PLO), Saeb Erekat, a condamnat comportamentul Statelor Unite, după ce Washingtonul și-a schimbat poziția față de acțiunile de colonizare întreprinse de Israel, iar ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat "consecințele periculoase" pe care decizia Washingtonului de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanșa în contextul procesului de restabilire a păcii în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul și confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând și restricționând libertatea de mișcare a poporului palestinian. Erekat a reiterat faptul că, sub prevederile dreptului internațional, coloniile israelienilor din Cisiordania sunt ilegale. Totodată, acesta a solicitat comunității internaționale să acționeze în consecința "comportamentului iresponsabil al Statelor Unite, care amenință securitatea și pacea internațională".
Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat "consecințele periculoase" pe care decizia Washingtonului de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanșa în contextul procesului de restabilire a păcii în regiunea Orientului Mijlociu. Safadi a transmis, pe Twitter, că teritoriile revendicate de evreii din regiune sunt ilegale și distrug perspectivele unei soluții bilaterale, în care statul palestinian ar putea coexista cu cel israelian, aceasta fiind singura modalitate de rezolvare a conflictului dintre cele două comunități, identificată de statele arabe din regiune.
"Coloniile Israelului în Palestina constituie o încălcare a dreptului internațional și a rezoluțiilor privind legitimitatea internațională, dintre care cea mai recentă a fost Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU", a transmis oficialul din Iordania. "Abuzul și încălcarea legitimității internaționale nu vor conduce la obținerea păcii și la asigurarea securității și stabilității", a adăugat acesta.
Similar, Uniunea Europeană a reafirmat poziția pe care o are în raport cu acțiunile de colonizare ale israelienilor, considerându-le ilegale. La polul opus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia Washingtonului, afirmând că "Statele Unite au adoptat o politică importantă care îndreaptă o greșeală istorică".
Administraţia Trump a anunţat, luni, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din capitala americană.
Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.

Citit 670 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2019 18:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro