NATO, în căutarea unităţii pierdute

NATO, în căutarea unităţii pierdute
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cei 29 de membri NATO au depus, ieri, eforturi să-şi afişeze unitatea, la summitul celei de-a 70-a aniversări a Alianţei, care se confruntă cu divergenţe, scoase la lumina zilei de liderii american, francez şi turc, relatează AFP.

"Indiferent care ne sunt diferenţele, vom continua să ne unim în jurul principalei noastre sarcini: de a ne apăra unii pe alţii", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea sesiunii de lucru a summitului, la Watford, la periferia Londrei. "Aceasta nu este prima oară când Alianţa se confruntă cu diferenţe, iar ea a ştiut mereu să le depăşească", a subliniat el.

La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, organizaţia moştenită de pe vremea Războiului Rece se confruntă cu provocări considerabile, de la o militarizare a spaţiului, la întoarcerea în forţă a Rusiei pe scena internaţională şi la ascensiunea puterii Chinei ca putere militară. Însă atmosfera este tensionată de numeroase diferende, iar schimburi de replici surprinse de camere de luat imagini, marţi seara, între Emmanuel Macron, Boris Johnson şi Justin Trudeau, care par să-l ironizeze pe Donald Trump în timpul unei recepţii la Buckingham Palace, nu îmbunătăţesc lucrurile.

Marţi, primele reuniuni bilaterale au fost dominate de schimburi de replici în urma declaraţiilor lui Macron, care aprecia că NATO se află în stare de "moarte cerebrală". Preşedintele francez îşi "asumă în totalitate" declaraţiile foarte crirticate de către aliaţi, a subliniat el miercuri. "Ele au permis o dezbatere care era indispensabilă", a subliniat Macron.

Declaraţiile lui Macron şi criticile sale foarte dure cu privire la intervenţia turcă, din otombrie, împotriva forţelor kurde în Siria au răcit atmosfera dinaintea reuniunii. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit atât de rău atacurile lui Emmanuel Macron, încât l-a catalogat săptămâna trecută în "moarte cerebrală". "Sunt convins că vom fi în măsură să găsim o soluţie", a dat asigurări secretarul general al NATO, depunând eforturi să demineze diferendele.

Alianţa, înfiinţată în 1949, ia în calcul şi provocările reprezentate de ascensiunea Chinei, care deţine al doilea buget militar din lume. Lui Stoltenberg ar urma să i se încredinţeze o misiune de reflecţie cu privire la strategia Alianţei în faţa noilor amerninţări, mai ales a terorismului internaţional.

Citit 730 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2019 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.