Ambasadorul britanic, reţinut după protestele de la Teheran

Ambasadorul britanic, reţinut după protestele de la Teheran
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul britanic al Afacerilor Externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul Iranului, pentru a-și exprima „obiecțiile puternice” la scurta arestare a ambasadorului britanic la Teheran, a indicat purtătorul de cuvânt al premierului, relatează AFP. „Aceasta este o încălcare inacceptabilă a Convenției de la Viena”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Regatul Unit caută să se asigure că nu se va mai întâmpla.

Ambasadorul britanic în Iran a fost reținut în timpul protestelor organizate la Teheran, în contextul în care autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, potrivit Mediafax. Ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reținut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat, a informat agenția Tasnim. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că „arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicație reprezintă încălcarea legislației internaționale”. „Ambasadorul britanic la Teheran a fost reținut pentru organizarea unor mișcări suspicioase în fața Universității "Amir Kabir", eliberat și urmează să fie convocat duminică dimineață”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenția Tasnim.

Ambasadorul a declarat că nu a luat parte la demonstrații. „Mulțumesc pentru numeroasele mesaje primite. Pot confirma că nu am luat parte la nicio demonstrație! Am fost la un eveniment anunțat drept un priveghi pentru victimele tragediei de miercuri. A fost un lucru normal să doresc să le aduc un ultim omagiu - unele dintre victime erau britanice. Am plecat după 5 minute, în momentul în care unii oameni au început să scandeze”, a declarat acesta pe Twitter. Premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel au condamnat duminică arestarea ambasadorului britanic.

Gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene

Mii de persoane au protestat duminică față de doborârea avionului ucrainean de către Garda revoluţionară Islamică, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khameneni, liderul suprem al Iranului. Violenţe au izbucnit în Piaţa Azadi din Teheran, iar forţele de ordine au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, potrivit publicaţiilor The New York Times şi Independent.

Forțele de ordine nu au deschis focul asupra manifestanților în cursul protestelor, ofițerii primind ordin să acționeze cu moderație, a afirmat Hossein Rahimi, șeful Poliției din capitala Iranului, potrivit site-ului agenției Reuters.

Regimul de la Teheran a recunoscut, sâmbătă, că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Citit 1153 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 19:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.