Marea Britanie, mandat dur de negociere cu UE

Marea Britanie, mandat dur de negociere cu UE

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Marea Britanie a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi dorinţa unei viitoare independenţe economice şi politice, care ar putea să o plaseze pe direcţia unei coliziuni cu Bruxellesul, comentează agenţia de presă Reuters.

În privinţa calendarului, documentul atrage atenţia că cele două părţi au termen până în iunie să ajungă la ceea ce echipa de negociere a Londrei numeşte "marele linii ale unui acord", care să fie finalizat până în septembrie. În caz contrar, "guvernul (de la Londra) va trebui să decidă dacă atenţia Marii Britanii se va îndepărta de negocieri şi se va concentra pe continuarea pregătirilor" pentru o ieşire din UE fără acord la 31 decembrie, potrivit AFP.

În acelaşi timp, Marea Britanie susţine că vrea obligaţii "cu caracter juridic" în privinţa accesului la piaţa financiară a Uniunii Europene, care să fie cuplate cu aranjamente pentru menţinerea încrederii pe măsură ce regulile vor evolua.

Un acord comercial cu blocul comunitar ar trebuie să ofere un "mediu predictibil, transparent şi orientat spre afaceri" pentru activităţile serviciilor financiare transfrontaliere, a mai precizat Londra. "Acordul ar trebui să includă obligaţii legale privind accesul la piaţă şi competiţie echitabilă", se arată în document.

Marea Britanie a subliniat că îşi doreşte ca aranjamentele să le permită autorităţilor de reglementare din ambele părţi să coopereze pentru a gestiona regulile pe măsură ce ele "evoluează". Mandatul menţionează că Marea Britanie a părăsit blocul comunitar cu aceleaşi reguli ca în UE, oferind astfel o "bază solidă" pentru încheierea evaluărilor la timp.

În privinţa ajutoarelor de stat, "acordul ar trebui să garanteze că firmele deţinute de stat din Marea Britanie şi UE operează într-un mod corect şi transparent şi nu discriminează afacerile celeilalte părţi când cumpără şi vând pe pieţele comerciale", se mai specifică în document. "Aceste prevederi ar trebui să se aplice companiilor de afaceri unde statul are un control semnificativ printr-un drept de proprietate deplin, majoritar sau minoritar", a adăugat Londra.

„Acordul ar trebui să includă prevederi privind bune practici de reglementare şi cooperare în domeniul reglementării, în legătură cu activităţile de afaceri", se precizează în document.

De asemenea, Marea Britanie vrea ca acordul său comercial cu UE să includă angajamente de a nu slăbi protecţia legilor şi standardelor privind piaţa muncii.

În acelaşi timp, Londra vrea un acord separat privind pescuitul, împreună cu acordul său de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu negocieri anuale asupra împărţirii capturii totale.

Citit 1242 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2020 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.