Turcia, acuzată de ”atac împotriva Uniunii Europene”

Turcia, acuzată de ”atac împotriva Uniunii Europene”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a calificat marţi drept un ''atac împotriva Uniunii Europene şi Greciei'' decizia Turciei de a-şi deschide frontierele cu Europa pentru refugiaţii aflaţi pe teritoriul turc, transmite agenţia France Presse.

''Este un atac al Turciei contra Uniunii Europene şi Greciei. Fiinţe umane sunt utilizate pentru a face presiuni asupra Europei'', a declarat Kurz, într-o conferinţă de presă consacrată situaţiei din Siria şi celei de la frontiera turco-greacă, unde sunt comasaţi mii de migranţi sirieni care încearcă să ajungă în Europa.

Şeful executivului de la Viena a subliniat că oficialităţile europene ar trebui să se opună ''unei acţiuni organizate cu bună ştiinţă de preşedintele Erdogan", care foloseşte solicitanţii de azil ''ca pe arme''. ''Dacă noi cedăm în faţa presiunii turce, dacă preşedintele Erdogan iese ca un învingător care decide dacă zeci de mii de fiinţe umane pot să se îndrepte rapid către Grecia şi UE, atunci alte sute de mii vor urma şi astfel se va pune capăt liberei circulaţii în Europa'', a accentuat Kurz.

El a calificat situaţia de la frontiera dintre Turcia şi Grecia drept un ''test al adevărului'' pentru Europa şi a avertizat că nu trebuie să se repete criza migranţilor din 2015, solicitând consolidarea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene.

La rândul său, Guvernul german a emis un avertisment către potenţialii migranţi care pleacă din Turcia că drumul spre Uniunea Europeană nu este deschis şi că anul 2015 nu se va repeta, informează luni DPA. "În acest moment, vedem o situaţie extrem de tulburătoare la frontierele externe ale UE către Turcia, pe uscat şi pe mare", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, la Berlin. "Vedem refugiaţi şi migranţi cărora li se spune în partea turcă că drumul în UE este acum deschis. Şi bineînţeles că nu este", a adăugat el.

Declaraţia cancelarului Angela Merkel, în sensul că deschiderea graniţelor Germaniei care a avut loc în vara anului 2015 nu se va mai repeta, "rămâne valabilă", a subliniat Seibert.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat luni Europa să-şi asume ''partea sa de povară'' în privinţa primirii migranţilor şi refugiaţilor sirieni, după ce le-a deschis porţile către Europa, în încercarea de a obţine un sprijin sporit din partea Occidentului în Siria. ''După ce ne-am deschis frontierele, numărul celor care s-au îndreptat spre Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane'', a afirmat Erdogan.

Aproximativ 13.000 de migranţi şi refugiaţi, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, sunt comasaţi de-a lungul celor 212 km ai frontierei terestre turco-greceşti, aşteptând să intre în Grecia.

Citit 1705 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 19:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.