Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

UPDATE, vineri, 13 martie 2020 | Trump a declarat urgență națională din cauza noului coronavirus. Măsura, anunţată după ce iniţial preşedintele a minimalizat gravitatea pandemiei, va permite guvernului federal să folosească fondurile alocate în caz de catastrofe - 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea răspunsului la coronavirus.

Trump a cerut spitalelor să-şi activeze planurile de pregătire pentru situaţii de urgenţă şi fiecărui stat să înfiinţeze centre pentru operaţiuni de urgenţă.


Sursa foto, mediafax.ro

Liderul american a anunţat, totodată, o creştere puternică a capacităţii de testare pentru coronavirus.

Donald Trump a cerut Ministerului Energiei să cumpere petrol pentru rezerva strategică.

DECLARAȚII


Restricţii de călătorie fără avertisment. Trump blochează intrarea europenilor în Statele Unite | Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri, 11 martie 2020, suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus, transmit AFP şi DPA.

''Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare, pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor'', a anunţat Trump, în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe. ''Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în ţara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile'', a adăugat liderul american, care şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu a luat ''măsurile de precauţie''.

Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen (din care fac parte 26 de ţări europene între care se aplică libertatea de mişcare) în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.

Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american. Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300. Pe de altă parte, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani să-şi reconsidere planurile de călătorie peste hotare din cauza ''impactului global al COVID-19''.

Trump a susţinut că administraţia sa s-a aflat în contact constant cu aliaţii SUA, dar reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înainte în legătură cu decizia Washingtonului. Mai mult, UE a denunţat joi decizia luată unilateral de SUA. ''Coronavirusul este o criză globală, nu limitată la vreun continent şi necesită cooperare mai degrabă decât acţiune unilaterală. Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia SUA de a impune o interdicţie de călătorie a fost luată în mod unilateral şi fără consultare. Uniunea Europeană adoptă măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului'', menţionează preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, într-o declaraţie comună postată pe website-urile celor două instituţii.

(12 martie 2020)

Citit 1625 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2020 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.