Pandemia poate fi combătută pe ”frontul fiscal”

Pandemia poate fi combătută pe ”frontul fiscal”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globală în 2020, care ar putea fi mai rea decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), care se aşteaptă, totuşi, la o redresare în 2021, transmite Reuters. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat acţiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sănătate şi protejarea companiilor şi a angajaţilor afectaţi, dar şi măsurile luate de băncile centrale pentru relaxarea politicii monetare.

"Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal", a declarat şeful FMI, după o teleconferinţă cu guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20 (cele mai puternice ţări ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidarităţii pe plan global. 

Fondul Monetar Internaţional va majora semnificativ finanţarea de urgenţă, în condiţiile în care deja 80 de ţări au cerut ajutor. FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurări Georgieva.

Economiile avansate sunt într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei, dar multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăţi semnificative, inclusiv ieşiri de capital. De la începutul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pieţele emergente, cea mai semnificativă ieşire de capital înregistrată vreodată, a declarat şeful FMI.

Citit 527 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 20:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.