Pandemia de coronavirus, ”cea mai grea provocare” din istoria UE

Pandemia de coronavirus, ”cea mai grea provocare” din istoria UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană se confruntă cu ''cea mai grea provocare'' din istoria sa, pandemia de COVID-19, relatează AFP. Lidera conservatoare germană a apreciat, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin, că răspunsul la această criză nu poate fi decât ''mai multă Europă, o Europă mai puternică şi o Europă care funcţionează bine''.

"Ne aflăm în faţa unei mari provocări pentru sănătatea populaţiei noastre'', a subliniat ea, menţionând că, în diferite grade, toate ţările au fost lovite de pandemie, Italia şi Spania înregistrând cel mai mare număr de morţi din UE. ''De aceea este în interesul tuturor şi de asemenea în interesul Germaniei ca Europa să iasă puternică din această încercare'', a subliniat cancelarul german.

Aceste afirmaţii survin înaintea unei reuniuni importante a miniştrilor europeni de Finanţe, consacrată instrumentelor economice şi financiare care urmează să fie puse în aplicare pentru a susţine economiile dur afectate de pandemie.

Merkel, care a ieşit săptămâna trecută din autoizolare, după ce a venit în contact cu un medic purtător al virusului, a pledat ca Europa să devină mai ''suverană'' în producţia de măşti sanitare, în timp ce nevoie de astfel de produse a devenit o concurenţă mondială dură. ''Deşi această piaţă se află în prezent în Asia, este important să învăţăm din această pandemie că avem nevoie şi de o anumită suveranitate sau cel puţin de un pilon pentru a realiza propria producţie'', în Germania sau în Europa, a menţionat cancelarul german. Această producţie ar putea fi organizată ''în Germania, dar vom încerca şi în toată Europa'', a spus ea.

Cancelarul a respins din nou cu fermitate în această etapă orice slăbire a măsurilor restrictive impuse în ţară, unde a început Săptămâna Mare, înainte de sărbătorile de Paşte, ocazie cu care, în mod tradiţional, mulţi germani merg la mare sau în alte locuri din ţară. Angela Merkel a menţionat, de asemenea, că o relaxare ar urma să se realizeze doar ''în etape''. Germania nu a decretat o izolare strictă precum Franţa sau Italia, dar toate şcolile şi majoritatea magazinelor sunt închise. Se recomandă lucrul de la domiciliu atunci când este posibil, iar întâlnirile cu mai mult de două persoane în spaţiul public sunt interzise. Toate aceste măsuri sunt în vigoare cel puţin până la 19 aprilie.

Citit 915 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2020 21:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.