Statele Unite se retrag din tratatul ”Cer Deschis”

Statele Unite se retrag din tratatul ”Cer Deschis”
NATO, în reuniune de urgenţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul internaţional "Cer Deschis"(Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, relatează AFP.

"Rusia nu a respectat tratatul", a declarat preşedintele american. ''Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage'', a precizat preşedintele american.

Oficiali de rang înalt din administraţia SUA au precizat anterior într-o discuţie cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire, care a durat şase luni, ''a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis'', deoarece Rusia încalcă acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

După anunţul administraţiei america, Rusia a denunţat ''lovitura'' dată securităţii europene. "Retragerea Statelor Unite din acest tratat înseamnă nu numai o lovitură dată fundamentului securităţii europene, dar şi instrumentelor de securitate militare existente şi intereselor esenţiale de securitate ale chiar aliaţilor SUA", a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile de presă ruse.

La rândul lor, ambasadorii ţărilor membre NATO urmau să fie convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional Cer Deschis, a anunţat joi o sursă de diplomatică, relatează AFP. Reuniunea a fost convocată pentru a analiza consecinţele deciziei anunţate de preşedintele Trump. Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie ''efectivă în şase luni'', a precizat sursa citată. Gestul administraţiei Trump riscă să amplifice tensiunile cu Rusia şi să provoace nemulţumirea aliaţilor europeni şi a unor membri ai Congresului american.

Fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova. Fostul preşedinte George H. W. Bush a reluat ideea în mai 1989, la sfârşitul Războiului Rece, iar tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate. Până în prezent, în virtutea tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoaştere, în scopul creşterii încrederii pe plan internaţional prin intensificarea transparenţei asupra activităţilor militare.

Citit 1078 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Mai 2020 00:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.