Cheltuielile militare ale Germaniei se apropie de ţinta NATO

Cheltuielile militare ale Germaniei se apropie de ţinta NATO
Scăderea economiei... creşte procentele bugetare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cheltuielile Germaniei pentru apărare par să se apropie de ţinta stabilită de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), de 2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), parţial ca rezultat al pandemiei de coronavirus, informează cotidianul Rheinische Post, preluat de dpa.

Plecând de la ultimul său pronostic economic, Institutul Economic German (IW) estimează că procentul din PIB alocat pentru cheltuielile de apărare este posibil să crească la 1,58 la sută în acest an, scrie cotidianul.

Anul trecut, Germania a cheltuit pentru apărare 1,36 la sută din PIB.

Toate statele membre ale NATO, inclusiv Germania, au promis în urmă cu cinci ani că vor creşte până în 2024 nivelul cheltuielilor pentru apărare la 2 la sută din PIB.

În noiembrie, Germania a raportat cheltuirea pentru sistemul de apărare al NATO a mai mult de 50 miliarde de euro pentru anul 2020. Potrivit Ministerului Apărării german, într-un răspuns la întrebări formulate în scris de parlamentara Sevim Dagdelen de la partidul Linke (stânga), cheltuielile militare ale Germaniei ar urma să crească până la 50,4 miliarde de euro în acest an, informează Rheinische Post. Producţia economică este de aşteptat să se reducă puternic pe fondul pandemiei de coronavirus, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor militare din punct de vedere procentual. Germania a fost criticată de SUA în trecut pentru că nu alocă mai mult pentru cheltuieli militare.

În acelaşi timp, Germania are în derulare mai multe programe strategice de modernizare a dotării militare. Unul dintre cele mai importante, dar în acelaşi timp şi obiect de polemici, este cel al echipării cu avioane de luptă. Ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat achiziţia atât de avioane de luptă europene, cât şi americane, pentru înlocuirea flotei învechite de avioane de vânătoare Tornado.

Guvernul Angelei Merkel încearcă să împace pe de o parte angajamentul său reafirmat cu regularitate în favoarea unei Europe a Apărării şi a industriei sale de armament, dar şi obligaţiile sale faţă de NATO şi SUA. Numai că, în afară de alegerea avioanelor de vânătoare, ar fi vorba şi despre gestionarea arsenalului nuclear al NATO. Spre de deosebire de avioanele americane F-18, aparatele Eurofighter nu au capacitatea de transporta bombele nucleare americane în cadrul NATO. Prin urmare, Washingtonul ia în calcul relocarea unei părţi din arsenalul nuclear din Germania în Polonia, ceea ce complică şi mai mult peisajul geopolitic şi geostrategic, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia.

Citit 662 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 23:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.