China a preluat controlul total în Hong Kong

China a preluat controlul total în Hong Kong
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Congresul Naţional al Poporului (CNP), organul legislativ din China, a adoptat joi legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, informează dpa, preluată de Agerpres. Prin această lege, China preia practic controlul total asupra teritoriului.

Legea chineză are întâietate faţă de legislaţia internă din Hong Kong, în privinţa acţiunilor apreciate drept ameninţări la adresa securităţii naţionale şi acţiuni de subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong. Potrivit CNN, adoptarea acestei legi este cea mai mare lovitură pe care o primește Hong Kong de la preluarea de teritoriului de către China, în 1997, de sub suveranitatea Marii Britanii. Presa de stat chineză a anunţat că legea a fost adoptată în cadrul sesiunii parlamentare anuale. CNP are un rol în bună măsură formal, apreciază dpa, iar deciziile politice în China sunt luate de conducerea Partidului Comunist.

Reglementarea a declanşat noi proteste în Hong Kong şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al fostei colonii britanice. Statele Unite sunt pe punctul de a revoca statutul special al Hong Kongului, deoarece teritoriul nu s-ar mai bucura de autonomia promisă de China. Este un prim răspuns la noua criză provocată de o lege controversată pe care Beijingul vrea s-o impună fostei colonii britanice.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a transmis Congresului o scrisoare în care spune că "nicio persoană rezonabilă nu mai poate spune astăzi că Hong Kong are o relație de autonomie față de China, având în vedere faptele de acolo". El a adăugat că noua lege "este ultima dintr-o serie de acțiuni care subminează autonomia și libertățile Hong Kongului". "China modelează Hong Kong după bunul plac, acum este clar", a adăugat oficialul american, potrivit BBC.

Concret, administraţia lui Donald Trump poate de-acum să pună capăt statutului comerical preferenţial acordat fostei colonii britanice, din cauza pierderii autonomiei. Însă administraţia Trump nu a spus dacă va pune acest lucru în practică. "Preşedintele va decide exact măsurile pe care le va lua Guvernul american", a subliniat adjunctul secretarului de Stat însărcinat cu Asia, David Stilwell. El a evocat represalii economice, sancţiuni ţintite sau interdicţii de intrare în Statele Unite, recunoscând că o revenire a Beijingului asupra măsurii este puţin probabilă.

"Hong Kongul nu este doar un oraş chinez, el este o metropolă mondială la care comunitatea internaţională este parte", a apreciat activistul în favoarea democraţiei Joshua Wong, care susţine sancţiunile americane. Însă deputatul loial Beijingului Holden Chow consideră că "Statele Unite nu trebuie să se amestece în afacerile noastre interne şi trebuie să înceteze să ne intimideze". Legea securităţii va contribui, din contră, la a face oraşul mai stabil pentru mediile de afaceri, afectate de manifestaţiile din 2019", apreciază el.

Citit 1156 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2020 20:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.