Summitul pentru relansarea UE, cu nervi şi prelungiri

Summitul pentru relansarea UE, cu nervi şi prelungiri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un acord este posibil şi un acord este necesar la Bruxelles, între statele europene, asupra planului de relansare a economiei UE, a apreciat luni ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, după trei zile de negocieri, care până la încheierea ediţiei nu aduseseră un rezultat. Acest summit al liderilor europeni este cel mai lung din ultimii 20 de ani.

"Miza negocierii care are loc astăzi (luni - n.r.) la Bruxelles este prezenţa Europei printre marile puteri mondiale în secolul al XXI-lea" sau absenţa ei, a atenţionat Le Maire, la postul RMC-BFMTV. "Viitorul Europei în secolul al XXI-lea este cel care se joacă în orele următoare la Bruxelles", a insistat ministrul francez, în condiţiile în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat ferm, duminică, reaua voinţă a unor omologi ai săi.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, care şi-au înteţit schimburile de opinii începând de vineri, într-un climat impregnat uneori de exasperare, potrivit AFP, au convenit luni, în zori, să ia o pauză înainte de a se reîntâlni pentru o nouă sesiune plenară în cursul după-amiezii.

"Preşedintele Republicii Franceze şi cancelarul (federal german Angela Merkel) nu contenesc să lupte pentru a face să fie înţeleasă miza acestei negocieri", a subliniat La Maire. Referitor la statele aşa-zis "frugale" (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria), ministrul francez a declarat că îşi doreşte "ca aceste state să-şi poată depăşi interesele naţionale, pentru a înţelege că există un interes general european, care este cel de a avea propriile noastre tehnologii, propria noastră inteligenţă artificială în faţa Chinei şi SUA, propriile noastre tehnologii pentru vehiculul autonom. Dacă nu vom ieşi mai puternici din această criză economică, adunându-ne forţele, având aceste 500 miliarde de euro subvenţii europene ce le vor permite economiilor să repornească, vom înregistra o întârziere pe care nu o vom recupera niciodată", a mai avertizat Bruno Le Maire.

Planul de relansare european - finanţat pentru prima dată de o datorie comună - prevedea iniţial 500 miliarde de euro subvenţii şi 250 miliarde de euro împrumuturi, însă "frugalii" şi Finlanda vor să limiteze subvenţiile la 350 miliarde de euro. Franţa şi Germania sunt dispuse să reducă subvenţiile până la 400 miliarde de euro, însă şi acest nivel rămâne unul prea ridicat pentru statele refractare.

Potrivit unor surse concordante, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mediatorul summitului, urma să propună pentru discuţiile din cursul zilei de luni un nivel de subvenţii de 390 miliarde de euro.

Citit 634 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2020 17:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.