Fondurile europene şi statul de drept

Fondurile europene şi statul de drept
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis, pentru prima dată, condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept în acordul asupra măsurilor de relansare economică, adoptat marţi dimineaţă, la finalul unui summit extraordinar la Bruxelles, a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP.

''Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată, în cazul încălcării statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii şi a controla mai strict fondurile europene'', a explicat, la rândul său, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Ungaria şi Polonia sunt în colimatorul Bruxellesului, după ce au adoptat măsuri considerate că subminează normele juridice şi valorile democratice europene. Cele două ţări fac obiectul procedurii prevăzute de articolul 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care oferă UE posibilitatea de a sancţiona un stat membru care nu respectă valorile fundamentale europene.

CITEȘTE ȘI: România, 80 miliarde de euro, fonduri pentru relansare

Citit 851 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2020 12:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.