SUA nu vor acces mondial la vaccinuri împotriva COVID-19

SUA nu vor acces mondial la vaccinuri împotriva COVID-19
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Casa Albă a declarat că Statele Unite nu se vor alătura mecanismului pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), menţionând legătura acestui proiect cu o Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS) "coruptă", relatează dpa.

Peste 170 de ţări se află în discuţii pentru a se alătura acestei iniţiative, cunoscută drept COVAX, care a primit deja o contribuţie de 400 milioane de euro, sub formă de garanţii, din partea Comisiei Europene.

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat într-un comunicat publicat marţi că SUA "nu vor fi constrânse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China". "Acest preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, este testat temeinic şi salvează vieţi", a adăugat Deere.

Decizia Statelor Unite vine după ce administraţia Trump s-a retras din OMS în iulie, susţinând că Beijingul are o influenţă prea mare în cadrul organizaţiei şi că vrea să urmeze strategia "go-it-alone" (să acţioneze singură) pentru dezvoltarea unui vaccin.

Citit 636 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Septembrie 2020 18:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.