Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) le-a cerut miercuri Armeniei şi Azerbaidjanului să evite orice acţiune militară care ar putea pune în pericol viaţa şi sănătatea civililor, relatează AFP şi dpa. CEDO a afirmat că actualul conflict din regiunea disputată Nagorno-Karabah riscă încălcări grave ale Convenţiei europene privind drepturile omului, document semnat atât de Armenia, cât şi Azerbaidjan.

Instanţa de la Strasbourg şi-a prezentat decizia după ce Armenia a solicitat CEDO să ceară Azerbaidjanului să oprească atacurile asupra civililor şi avansarea armatei sale către aşezările civile din Nagorno-Karabah.

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea unor obiective civile în actualul conflict din Nagorno-Karabah, regiune din Azerbaidjan populată majoritar de etnici armeni.

Peste un milion de civili au fost strămutaţi şi mii de persoane şi-au pierdut viaţa înainte ca încetarea focului din 1994 să stabilizeze linia frontului, forţele armene controlând aproape întreaga regiune Nagorno-Karabah, precum şi zone întinse apropiate din Azerbaidjan.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc în mod frecvent de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Citit 419 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2020 01:37

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro