Liderii UE adoptă o poziţie dură în negocierile cu Marea Britanie

Liderii UE adoptă o poziţie dură în negocierile cu Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri din Uniunea Europeană vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizându-l pe premierul Boris Johnson că planul Londrei de a ignora acordul de retragere a arătat că nu se poate avea încredere în britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.

Diplomaţi europeni au afirmat că, la Consiliul European care începe joi, liderii statelor membre îi vor cere negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, să se asigure că garanţiile privind concurenţa loială pentru companiile europene sunt susţinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramăsuri dacă Londra îşi încalcă angajamentele.

Franţa şi alte ţări cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotărârea lor de a păstra cotele de pescuit în apele britanice, ceea ce îi va lăsa lui Barnier mai puţin spaţiu de manevră pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, notează publicaţia britanică.

De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, în cazul căreia cotele de pescuit sunt stabilite în fiecare an.

Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept dată-limită pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri că Michel Barnier doreşte câteva concesii suplimentare din partea Londrei, înainte de a intra în ultima fază intensă a negocierilor asupra viitoarelor relaţii comerciale între UE şi Regatul Unit.

Principalele divergenţe între UE şi Londra sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerţ liber - fără cote şi taxe vamale, Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52 la sută la 48 la sută, într-un referendum desfăşurat în 2016. În prezent, este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2020 18:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.