Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Miniştrii afacerilor europene din statele membre, reuniţi la Luxembourg, în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG), au adoptat marţi o recomandare privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii, ca răspuns la pandemia de COVID-19, indică un comunicat postat pe site-ul www.consilium.eu.

Această recomandare urmăreşte să evite fragmentarea şi perturbările, precum şi să sporească transparenţa şi previzibilitatea pentru cetăţeni şi întreprinderi.
''Pandemia de COVID-19 a perturbat viaţa noastră de zi cu zi în multe feluri. Din pricina restricţiilor de călătorie, unii dintre cetăţenii noştri au întâmpinat dificultăţi pentru a ajunge la lucru, la universitate sau pentru a-i vizita pe cei dragi. Este datoria noastră comună să asigurăm coordonarea oricăror măsuri care afectează libera circulaţie şi să le oferim cetăţenilor noştri toate informaţiile de care au nevoie atunci când iau decizii cu privire la călătoriile lor'', a declarat ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE.
Orice măsură care afectează libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice trebuie să fie proporţională şi nediscriminatorie şi trebuie să fie eliminată de îndată ce situaţia epidemiologică permite acest lucru.
În fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii: numărul de cazuri nou notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 de zile; numărul de teste per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare); procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive). Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu culori diferite - verde, portocaliu, roşu - în funcţie de rata testelor pozitive înregistrată la nivelul fiecărei ţări.
Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi.
În cazul în care analizează dacă să aplice restricţii, statele membre ar trebui să respecte diferenţele în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică dintre zonele portocalii şi cele roşii şi să acţioneze în mod proporţional. Ele ar trebui, de asemenea, să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul teritoriu.
Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi: să fie supuse carantinei; să se supună unui test după sosire.
Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. De asemenea, ţările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Citit 444 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2020 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.