Maia Sandu şi Igor Dodon, în turul doi al prezidenţialelor din Republica Moldova

Maia Sandu şi Igor Dodon, în turul doi al prezidenţialelor din Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a obţinut cel mai bun scor în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, le-a mulţumit, luni, alegătorilor pentru votul acordat, arătând că "două treimi dintre cetăţenii din Republica Moldova au votat pentru schimbare".

Maia Sandu a făcut un apel la mobilizarea electoratului pentru turul al doilea, precizând că, pe 15 noiembrie, "avem şansa să punem Moldova pe calea cea dreaptă". Liderul PAS a anunţat că are deja susţinerea în turul al doilea a trei dintre contracandidaţii de duminică, respectiv Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Totodată, liderul PAS a cerut actualei puteri de la Chişinău să renunţe la fraude şi să nu pună presiune pe angajaţii din sistemul bugetar din Republica Moldova. "Am un mesaj şi către cei de la putere. Renunţaţi la fraude! Nu încercaţi să şantajaţi oamenii. Nu puneţi presiuni pe primari, pe angajaţii la stat care nu vor să facă jocurile voastre murdare! Mai bine aţi folosi timpul pentru a analiza sutele de sesizări trimise de noi ieri şi lăsaţi în pace oamenii!", a adăugat Maia Sandu.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 de alegători, ceea ce reprezintă 36,16 la sută din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 de voturi (32,61 la sută), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90 la sută, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,49 la sută, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,26 la sută, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 2,01 la sută, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37 la sută, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea), cu 1,20 la sută.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diaspora, obţinând 70,12 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea, cu 3,65 la sută din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,25 la sută.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50 la sută + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova, procentul prezenţei la vot a fost de 42,76 la sută.

Citit 632 ori Ultima modificare Luni, 02 Noiembrie 2020 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.