UE ar putea da în decembrie undă verde vaccinurilor anti-Covid

UE ar putea da în decembrie undă verde vaccinurilor anti-Covid
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an, transmite AFP.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află “în discuţii zilnice” cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru “sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor” anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă.

“Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme”, EMA ar putea “să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie”, a afirmat şefa executivului UE.

Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: “Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparenţă deplină”.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, “continuăm negocierile şi suntem de asemenea în discuţii cu (compania americană) Novavax”, a precizat Ursula von der Leyen.

Într-o discuţie cu AFP, directorul laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, a spus că sunt “posibile” autorizarea şi distribuirea vaccinului până la sfârşitului anului în SUA sau în UE. “Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie”, a afirmat el.

În schimb, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marţi că prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.

La summitul de joi prin videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din UE au mai discutat şi despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la “un al treilea val” de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.

Potrivit acesteia, liderii au evocat “presiunea (cetăţenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă şi a permite sectorului de distribuţie să-şi facă cifra de afaceri” în această perioadă crucială, şi nevoia de “a ţine cont de aceste aspiraţii fără relaxare”.

Deşi Bruxellesul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaştere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate.

Citit 805 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020 01:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.