Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria și înlocuirea lor cu observatori OSCE. Kremlinul a replicat la declarațiile făcute de Maia Sandu și transmite că „o schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare”, scrie siteul kommersant.ru.

O schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare semnificativă a situației din regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Anterior, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut retragerea trupelor rusești din Transnistria.
„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă”, a spus Peskov, în timpul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, Kremlinul se așteaptă ca „toate acestea să fie discutate și să nu se facă mișcări bruște”.
Ca răspuns la o întrebare despre contactele Kremlinului cu președintele ales al Republicii Moldova, Peskov a spus că  prin intermediul diplomaților se fac contactele. El a reamintit că președintele Vladimir Putin a felicitat-o deja pe Maia Sanda pentru victoria ei în alegeri.
Maia Sandu consideră că trupele rusești din Transnistria ar trebui înlocuite cu observatori civili sub auspiciile OSCE. Potrivit acesteia, nu există pericolul unei acțiuni militare în regiune pentru o lungă perioadă de timp. Și Ministerul rus de Externe a reacționat și susține că „poziția doamnei Sandu subminează eforturile de a ajunge la o soluționare pașnică”.
Încă din 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Rusia și-a luat angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din Transnistria, însă nu și l-a respectat.

Citit 361 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 16:50

1 comentariu

 • postat de analist Luni, 30 Noiembrie 2020 19:17 89.137.230.*** Link la comentariu
  0
  1

  "Încă din 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Rusia și-a luat angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din Transnistria, însă nu și l-a respectat."

  Asta spune mult despre Rusia!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.