Fostul preşedinte Valéry Giscard d'Estaing, învins de Covid-19

Fostul preşedinte Valéry Giscard d'Estaing, învins de Covid-19
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fostul preşedinte Valéry Giscard d”Estaing, în vârstă de 94 de ani, a decedat miercuri seara, 2 decembrie 2020, "ca urmare a COVID", iar înmormântarea sa va avea loc "în cea mai strictă intimitate", informează AFP, citând un comunicat al familiei înaltului demnitar francez.

În timpul mandatului său până în 1981, el a desfăşurat acţiuni de modernizare a ţării, promulgând reforme sociale importante.

European convins, fostul preşedinte francez a susţinut proiectul european în timpul mandatului său de şapte ani şi a revenit în prim-plan 20 de ani mai târziu, la conducerea Convenţiei Europene însărcinate cu redactarea articolelor proiectului unui Tratat constituţional european. Votul negativ al francezilor acordat acestui proiect la referendumul din mai 2005 a fost o dezamăgire imensă pentru Giscard d”Estaing.

Totodată, pentru a relansa Uniunea Europeană după votul Marii Britanii în favoarea Brexitului, în iunie 2016, el a pledat pentru o Europă mai concentrată în jurul "ţărilor fondatoare" şi a "vecinilor care împărtăşesc aceleaşi idei".

În memoriile sale, "Le Pouvoir et la vie" (Puterea şi viaţa), Valéry Giscard d”Estaing scrie că personalităţile politice care l-au impresionat cel mai mult au fost Charles de Gaulle şi Jean Monnet.

Valéry Giscard d”Estaing a instituit în 1975 reuniunea anuală la nivel înalt a ţărilor celor mai industrializate, devenită ulterior G8.

Citit 523 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2020 22:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.