Restricţii la export pentru vaccinurile anti-Covid produse în UE

Restricţii la export pentru vaccinurile anti-Covid produse în UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a declarat marţi în favoarea unei restricţii asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE, într-un moment în care întârzierile în livrările de vaccinuri împotriva COVID-19 se înmulţesc, relatează AFP şi Reuters.

"Vaccinurile care ies din UE au nevoie de o licenţă, pentru ca noi să ştim cel puţin ce se produce şi ce părăseşte UE. Iar dacă ele ies din UE, să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă", a declarat Spahn, la postul de televiziune ZDF.

Comentând întârzierile anunţate de AstraZeneca în livrările cu vaccinul său împotriva coronavirusului în UE, el a declarat că poate înţelege că, "într-un proces atât de complex ca producţia de vaccinuri, există uneori probleme". Totuşi, acest lucru ar trebui "să afecteze pe toată lumea în acelaşi fel", a spus Spahn, în contextul în care, spre exemplu, nu ar urma să fie nicio întârzie în aprovizionarea Marii Britanii. "Nu este vorba de UE pe primul loc, ci despre partea echitabilă a UE", a afirmat el.

Spahn a subliniat că UE a încheiat contracte cu AstraZeneca şi a prefinanţat deja construirea de noi capacităţi de producţie. Comisia Europeană a rezervat până acum până la 400 milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie. Aprobarea UE pentru vaccinul AstraZeneca este aşteptată vineri.

Grupul britanico-suedez a atras atenţia vinerea trecută că livrările vaccinului său în Europa vor fi mai reduse decât era prevăzut în primul trimestru, din cauza unei "scăderi de randament" la un centru de producţie european. Aceste întârzieri, care vin după cele din livrările vaccinului Pfizer-BioNTech, au stârnit luni furia comisarului european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, care a propus un "mecanism de transparenţă" asupra exporturilor în afara UE cu vaccinurile produse pe teritoriul său.

AstraZeneca a precizat luni că directorul său a transmis UE că face tot posibilul ca vaccinul să ajungă la milioane de europeni cât mai repede posibil.

Un oficial UE a declarat pentru Reuters că AstraZeneca a primit o plată în avans de 336 milioane de euro (408 milioane de dolari), în momentul în care UE a semnat un contract cu compania pentru cel puţin 300 milioane de doze şi o opţiune pentru alte 100 milioane de doze. Acordul a fost primul semnat de UE pentru obţinerea de vaccinuri împotriva COVID-19. Înţelegerea fusese semnată după ce SUA conveniseră în mai un contract pentru 300 milioane de doze, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, şi Marea Britanie semnase la rândul său, tot în mai, pentru livrarea a 100 milioane de doze, la o valoare de 84 milioane de lire (114 milioane de dolari).

Chestiunea prioritizării vaccinurilor produse în UE mai întâi către ţările europene stârneşte de asemenea o dezbatere despre distribuirea justă în lume, unde peste două milioane de persoane au murit din cauza COVID-19 în ultimul an.

Citit 559 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2021 20:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.