Premierul Armeniei a denunţat o tentativă de stat militară

Premierul Armeniei a denunţat o tentativă de stat militară

Tensiuni după înfrângerea din Nagorno-Karabah
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Premierul armean Nikol Paşinian a denunţat joi, 25 februarie 2021, o tentativă de lovitură de stat militară şi l-a demis pe şeful Statului Major, după ce comandamentul armatei a cerut demisia guvernului său, relatează AFP şi EFE.

"Consider că declaraţia Statului Major este o tentativă de lovitură de stat militară. Îi invit pe toţi susţinătorii noştri să se adune în Piaţa Republicii" din Erevan, a scris Paşinian, pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Statul Major comun al armatei ceruse demisia lui Paşinian, a cărei plecare este cerută şi de opoziţie, după înfrângerea Armeniei în războiul de anul trecut din Nagorno-Karabah. "Prim-ministrul Armeniei şi guvernul nu mai pot lua decizii adecvate în aceasta situaţie de criză pentru armeni", se spune în declaraţia conducerii armatei, preluată de Armenpress, citată de EFE.

La scurt timp, Paşinian a anunţat, într-o altă postare, destituirea generalului Onik Gasparian de la conducerea Statului Major.

De asemenea, opoziţia a anunţat că va ieşi joi în stradă.

Cu o zi înainte, Paşinian a destituit un adjunct al generalului Gasparian, ceea ce a determinat Statul Major al armatei să ceară demisia premierului. Ofiţerul demis persiflase o declaraţie a premierului, care a criticat performanţele rachetelor ruseşti Iskander, aflate în dotarea armatei armene, dar care nu au reuşit să influenţeze cursul ostilităţilor din Karabah în toamnă, conform publicaţiei Vzgliad. Potrivit premierului, "rachetele Iskander lansate nu au explodat sau au explodat doar în proporţie de 10 la sută".

Prim-ministrul armean se află sub presiunea opoziţiei, care îi cere demisia după înfrângerea militară a Armeniei în faţa Azerbaidjanului, în toamna anului trecut, în conflictul din Nagorno-Karabah.

La acea vreme, confruntată cu riscul unui dezastru, armata îi ceruse şefului guvernului să accepte condiţiile de încetare a focului negociate de preşedintele rus Vladimir Putin şi care au implicat pierderi teritoriale importante pentru Armenia.

Erevan controlează de facto, graţie prezenţei separatiştilor armeni, o parte din regiunea Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate de etnici armeni.

Armenia a pierdut în conflictul din 2020 oraşul-simbol Şuşa, precum şi mai multe zone azere din jurul Karabahului. Această înfrângere a fost percepută de armeni drept o umilinţă naţională.

Citit 314 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.