China îşi creşte bugetul pentru cheltuielile militare

China îşi creşte bugetul pentru cheltuielile militare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut ca armata ţării să fie în permanenţă pregătită să răspundă "instabilităţilor" şi "incertitudinilor", transmite miercuri agenţia dpa, citând presa de stat chineză. Toate forţele armate trebuie "să fie pregătite întotdeauna să răspundă tuturor genurilor de situaţii complexe şi dificile", a afirmat Xi, marţi, la o întrunire cu delegaţia armatei la Congresul Naţional al Poporului, sesiunea parlamentară anuală. Dezvoltarea armatei trebuie să se axeze pe "pregătirea de luptă", a indicat preşedintele chinez, potrivit agenţiei Xinhua. Noul plan cincinal pe anii 2021-2025 oferă un bun punct de plecare pentru întărirea apărării naţionale şi a armatei, a mai afirmat Xi.

Vineri, la finalul sesiunii sale de o săptămână, congresul va aproba un plan de dezvoltare, precum şi o creştere puternică cu 6,8 la sută a cheltuielilor militare pentru anul în curs.

Xi a mai spus că planul vizează accelerarea construirii unei "descurajării strategice de înalt calibru" şi că armata chineză trebuie "să apere cu hotărâre suveranitatea, securitatea naţionale şi interesele de dezvoltare" ale ţării.

Modernizarea şi extinderea armatei chineze au loc în contextul tensiunilor în creştere cu Statele Unite şi Taiwan, al incidentelor la graniţa cu India şi al disputelor cu privire la insulele din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

Citit 501 ori Ultima modificare Joi, 11 Martie 2021 00:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.