Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, 23 aprilie 2021, că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea şi în zonele de la frontiera cu Ucraina spre bazele lor permanente, după participarea acestora la exerciţii militare, a relatat agenţia de presă oficială rusă TASS, scrie Agerpres.

"În prezent, unităţile şi grupările noastre militare se îndreaptă spre liniile feroviare de încărcare în vagoane şi aerodromuri, nave de desant, platforme feroviare şi avioane militare de marfă", a indicat ministerul, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Retragerea a început în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a doua zi după exerciţii care au reunit aproximativ 10.000 de militari în aceasta regiune, potrivit Interfax. "La 23 aprilie, forţele Districtului militar Sud şi forţele aeropurtate care au participat la manevrele de verificare-surpriză au început să revină la bazele lor permanente", conform ministerului.
Prezent joi la exerciţiile desfăşurate în Crimeea, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat retragerea - de la 23 aprilie până la 1 mai - a zeci de mii de militari desfăşuraţi în peninsulă şi în vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina, pentru ceea ce el a numit exerciţii surpriză pentru verificarea capacităţii de pregătire a forţelor ruse.
Prezenţa unor efective atât de mari de soldaţi ruşi în apropierea Ucrainei, care luptă din 2014 împotriva rebelilor separatişti proruşi în Donbas, estul ţării, a alimentat tensiunile dintre Moscova, Kiev şi Occident, în ultimele săptămâni. Ucraina a suspectat Moscova de pregătirea unei invazii. Rusia a dezminţit, asigurând că manevrele sale nu sunt "ameninţătoare", ci reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO în Europa şi la provocările ucrainene. Prin ordinul de revenire a trupelor la bazele permanente din zona de graniţă cu Ucraina, Moscova pune capăt aparent episodului cu mobilizarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera ruso-ucraineană, conform agenţiilor de presă citate.
NATO a luat act de anunțul retragerii soldaților ruși desfășurați lângă granița ucraineană și în Crimeea, dar "rămâne vigilentă" și solicită Moscovei să-și retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean, a spus un oficial, citat de AFP.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează Agerpres, citând Reuters şi AFP. Vladimir Putin a făcut această declaraţie după ce preşedintele ucrainean Zelenski l-a invitat marţi pe omologul său rus să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiştii proruşi, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări. Potrivit lui Putin, citat de agenția TASS, Kievul "a întreprins în ultima vreme numeroşi paşi care distrug relaţiile ruso-ucrainene", "dar dacă preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, doreşte o restabilire a acestor relaţii, atunci Rusia nu va face decât să salute acest lucru".

Citit 339 ori Ultima modificare Vineri, 23 Aprilie 2021 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.