Un fermier a mutat granița dintre Belgia și Franța

Un fermier a mutat granița dintre Belgia și Franța
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa, după ce a fost deranjat de piatra de hotar care era în calea tractorului său. Pentru a-și elibera drumul, fermierul a mutat piatra câţiva metri în teritoriul vecin.

Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. „M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit edilul belgian.

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus, amuzat de situație, că „ar trebui evitat un nou război la graniţă”.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima dată.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930. Fermierul ar putea fi confruntat și cu acuzații penale dacă nu se conformează.

Citit 562 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.