Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat joi, la Kiev, sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi şi într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia, transmite AFP.
Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta "să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei", dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.
La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că "apreciază cu adevărat" ajutorul primit începând din 2014, de la revoluţia care l-a alungat de la putere pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea războiului din estul Ucrainei cu separatiştii proruşi.
Timp de câteva săptămâni, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, oficial pentru "exerciţii militare", care i-au făcut pe ucraineni şi occidentali să se teamă de o posibilă invazie. Această desfăşurare militară masivă a fost însoţită de o intensificare a violenţelor în conflictul cu rebelii din estul Ucrainei.
Vizita lui Blinken intervine şi într-un context în care preşedintele Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni şi expulzări de diplomaţi, dar a lansat totodată ideea unui summit cu omologul său, Vladimir Putin.

Citit 187 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.