Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua în forță riposta la atacurile cu rachete, conflictul dintre Israel și Palestina intrând duminică în a șaptea zi. Duminică dimineața, atacurile armatei israeliene au ucis 26 de palestinieni în Gaza, în vreme ce israelienii au fugit în adăposturi din cauza rachetelor lansate spre Tel Aviv. Bilanțul conflictului care ține de o săptămână a depășit 174 de morți în Gaza, printre care 47 de copii, și 10 în Israel, dintre care doi copii, relatează BBC și Reuters.

Nu mai puțin de 26 de palestinieni, dintre care opt copii, au fost uciși în atacurile lansate duminică de forțele aeriene israeliene în Gaza, transmite Reuters. Atacurile din cursul nopții, din centrul orașului Gaza, au dus bilanțul victimelor la 174 de morți, din care 47 de copii. Israelul a raportat 10 morți, din care doi copii.
Armata israeliană a anunţat că a efectuat duminică un tir cu rachetă asupra domiciliul liderului biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, fără a preciza dacă acesta se afla sau nu în locuinţă. Sâmbătă, israelienii au anunţat că au vizat locuinţa lui Khalil al-Hayya, adjunctul şefului biroului politic al Hamas.
Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor participa marţi la o videoconferinţă de urgenţă pe tema escaladării luptelor între Israel şi palestinieni, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Comunitatea internațională a făcut apel la încetarea conflictului în zonă, iar președintele american Joe Biden i-a sunat atât pe premierul israelian Netanyahu, cât și pe președintele Autorității palestiniene, Mahmud Abbas, exprimându-și îngrijorarea față de escaladarea conflictului. SUA au cerut Israelului să asigure securitatea jurnaliștilor, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, armata a bombardat un bloc turn din Gaza unde își aveau sediul redacțiile Associated Press și Al Jazeera. Atacul a fost justificat prin faptul că în clădire s-ar fi aflat și apartamente care erau folosite de Hamas. Blocul a fost evacuat înainte de atac, proprietarul fiind avertizat din timp. De asemenea, AP a transmis că armata israeliană a bombardat casa unui lider al grupării islamiste Hamas.
Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică pentru a discuta despre detensionarea conflctului.
Sâmbătă seara, Netanyahu a adresat un nou mesaj televizat în care a amenințat că atacurile vor continua atâta vreme cât va fi necesar, marșând însă pe ideea că Israelul face tot ce îi stă în putință pentru a limita victimele în rândul civililor din Gaza. "Cei care poartă răspunderea pentru această confruntare nu suntem noi, sunt cei care ne atacă”, a insistat Netanyahu.
Gruparea islamistă Hamas a lansat peste 2.900 de rachete către Israel în ultimele zile. Totuși, 90% dintre acestea nu au trecut de sistemul de apărare antirachetă al Israelului, majoritatea fiind interceptate de scutul Iron Dome.

Citit 274 ori Ultima modificare Duminică, 16 Mai 2021 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.