Bătălie în instanță pentru lichiorul Atomik

Bătălie în instanță pentru lichiorul Atomik
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O echipă de oameni de ştiinţă britanici şi ucraineni se luptă cu guvernul Ucrainei în justiţie pentru returnarea a 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere „radioactive” cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Alcoolul, denumit Atomik, face parte dintr-un experiment de patru ani realizat de oamenii de ştiinţă pentru a vedea dacă pot produce un produs sigur de consumat din culturile din zonă care a fost contaminată în timpul dezastrului nuclear din 1986. Echipa a obţinut merele de la un fermier din interiorul „Zonei de excludere” de 30 de km. Aproximativ 10.000 de oameni locuiesc încă în acea zonă şi oamenii de ştiinţă au sperat că agricultura, care este încă interzisă oficial acolo, poate fi reluată acum în siguranţă, relatează ABC. Prima sticlă de lichior a fost produsă în 2019, iar oamenii de ştiinţă au folosit cereale de secară şi apă din zona de excludere. Anul acesta, oamenii de ştiinţă sperau să livreze primul lor lot în Regatul Unit, profiturile urmând să se îndrepte către comunitatea locală de lângă Cernobîl.

Dar în martie s-au lovit de un obstacol: serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a confiscat sticlele la o fabrică de distilerie din vestul Ucrainei. Motivul, potrivit procurorilor ucraineni, nu a fost radiaţia, ci problemele cu documentele vamale ale sticlelor. „Nu am nici o idee de ce. Motivul pe care l-au dat a fost că au crezut că sticlele au falsificat timbrele de taxă. Dar în mod clar au avut timbre din Marea Britanie. Sperăm că a fost doar o greşeală", a spus Jim Smith, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Portsmouth şi unul dintre oamenii de ştiinţă din spatele băuturii alcoolice. Procuratura oraşului Kiev a declarat că ştampilele britanice pentru sticle nu corespundeau exemplelor prezentate de uzină pentru înregistrare.

Smith a declarat că echipa sa a câştigat o primă hotărâre în instanţă pentru returnarea lichiorului confiscat, dar aşteaptă acum o nouă audiere după ce procurorii au făcut apel.

Citit 619 ori Ultima modificare Luni, 17 Mai 2021 20:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.