Președintele SUA, Joe Biden, și-a început turneul european

Președintele SUA, Joe Biden, și-a început turneul european

Casa Albă își resetează relațiile externe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele Joe Biden a început prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se va confrunta cu consecinţe "puternice şi semnificative" dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters.

Preşedintele Biden s-a adresat, miercuri, unei audienţe formate din aproximativ 1.000 de soldaţi şi familiile acestora, la baza aeriană britanică Mildenhall, spunându-le că va transmite un mesaj clar preşedintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni, săptămâna viitoare, după reuniunile la nivel înalt cu liderii G7, NATO şi UE.

Joe Biden a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice şi să reformuleze relaţiile cu Rusia, după patru ani dificili sub conducerea fostului preşedinte republican Donald Trump, a cărui politică de impunere de tarife şi retragere din tratate a tensionat relaţiile SUA cu aliaţii săi importanţi.

"Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca preşedinte al SUA. Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin, pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie", a declarat Biden, atrăgând urale din partea audienţei. "În fiecare etapă a turneului, vom clarifica faptul că Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii se unesc pentru a face faţă celor mai dificile provocări şi probleme care contează cel mai mult pentru viitorul nostru".

Summitul cu omologul rus, din 16 iunie, de la Geneva, este piatra de temelie a călătoriei sale, o oportunitate de a comunica îngrijorările SUA direct liderului rus, cu privire la subiecte precum atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.

În discursul său de la baza Mildenhall, preşedintele Biden a subliniat angajamentul SUA faţă de NATO, subliniind în acelaşi timp că alianţa militară trebuie să se modernizeze şi să îşi extindă capacităţile cibernetice.

Preşedintele american avea prevăzută în Cornwall o discuţie și cu premierul britanic Boris Johnson.

După ce va participa timp de trei zile la summitul G7, Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi primiţi de Regina Elisabeta, la Castelul Windsor.

Ulterior, Joe Biden se va deplasa la Bruxelles pentru discuţii cu liderii NATO şi ai UE. Este de aşteptat ca agenda discuţiilor să fie dominată de Rusia, China şi eterna problema a convingerii aliaţilor NATO de a contribui mai mult la apărarea comună. Turneul european al preşedintelui SUA se încheie cu întrevederea de la Geneva cu omologul rus Vladimir Putin.

Citit 151 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iunie 2021 02:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro