Numărul 2 din Hamas, ucis într-un atac aerian israelian, în Liban

Numărul 2 din Hamas, ucis într-un atac aerian israelian, în Liban
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Numărul 2 al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi, transmite France Presse.

Saleh al-Arouri a fost ucis împreună cu gărzile sale de corp, în atacul ce pare să fi fost efectuat cu o dronă şi care a ţintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului. Potrivit agenţiei libaneze de presă ANI, patru persoane au fost ucise.

Gruparea Hamas a confirmat asasinarea lui Saleh al-Arouri şi a ameninţat Israelul că aceasta nu îi va slăbi "rezistenţa". "Asasinatele laşe comise de ocupantul sionist împotriva liderilor şi simbolurilor poporului palestinian în interiorul şi exteriorul Palestinei nu vor reuşi să zdrobească voinţa şi rezilienţa poporului nostru, nici să împiedice continuarea rezistenţei curajoase", a declarat într-un comunicat un membru al biroului politic al Hamas, Ezzat al-Rishq.

Şi premierul libanez Najib Mikati a emis un comunicat, în care a acuzat Israelul de comiterea unei "noi crime", care în opinia sa urmăreşte să "antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare" cu Israelul. Este prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas desfăşurat în Fâşia Gaza când armata israeliană execută un atac în capitala libaneză.

Confruntările dintre armata israeliană şi Hezbollahul libanez, grupare aliată Hamasului palestinian, s-au limitat până în prezent la zonele de graniţă din sudul Libanului.

Acuzat de Israel că este creierul a numeroase atentate, Saleh al-Arouri a fost ales în anul 2017 adjunct al şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind astfel oficial numărul 2 al mişcării islamiste palestiniene. După ce a stat în total aproape 20 de ani în închisorile israeliene, el a fost eliberat în anul 2010, cu condiţia să ia calea exilului, iar de atunci s-a stabilit în Liban.

Armata israeliană se pregătea miercuri pentru "orice scenariu", la o zi după un atac aerian în suburbiile Beirutului, fatal pentru numărul 2 al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi realimentând temerile de extindere a conflictului actual din Fâşia Gaza, notează AFP. "Forţele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată, în apărare şi în atac. Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas", a declarat, marţi seară, purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Uciderea liderului mişcării islamiste palestiniene Hamas va avea cu siguranţă consecinţe, a afirmat miercuri ministrul iranian al Apărării, care a învinuit totodată SUA pentru creşterea tensiunilor, relatează dpa. Principala responsabilitate o poartă politica Statelor Unite, a declarat Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani, înainte de o reuniune a cabinetului la Teheran.

În paralel, Egiptul a anunțat că şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a căuta o soluţie la războiul din Fâşia Gaza. Conform aceloraşi surse, mişcările Hamas şi Jihad Islamic au informat la rândul lor Cairo despre suspendarea negocierilor cu Israelul în vederea unei încetări a focului.

Citit 414 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2024 16:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.