Navă de război iraniană, scufundată în timpul reparațiilor

Navă de război iraniană, scufundată în timpul reparațiilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fregata „Sahand” a Forțelor Navale Iraniene s-a scufundat, marți, în ape de mică adâncime, în portul Bandar Abbas din sudul țării, după un accident în timpul reparațiilor, a confirmat agenția de presă Nournews, citată de Reuters. „Nava de război Sahand, care a fost readusă pe linia de plutire cu mari dificultăți luni, s-a scufundat acum după ce frânghia care ținea vasul s-a rupt”, a relatat Nournews, agenție de presă afiliată Consiliului Suprem de Securitate Națională a Iranului.

Presa de stat iraniană a transmis pentru prima oară la sfârșitul săptămânii trecute că fregata s-a răsturnat în doc, după ce a luat apă la bord în timpul reparațiilor, și că se depun eforturi pentru reechilibrarea sa.

Această navă de război pe care Iranul o descrie ca fiind una „stealth” a fost lansată la apă în 2018 și este echipată cu o punte de zbor pentru elicoptere, lansatoare de torpile, armament anti-nave și antiaerian, capabilități de război electronic, rachete anti-nave și sol-aer.

Agenția Reuters amintește că, în 2021, „Kharg”, cea mai mare navă a Forțelor Navale Iraniene, s-a scufundat după ce a luat foc în timpul unei misiuni de instruire din Golful Oman, dar că accidentul nu s-a soldat cu victime.

Iranul a dezvoltat o amplă industrie de armament autohtonă, în condițiile în care a fost supus unor sancțiuni și embargouri occidentale care au împiedicat Republica Islamică să importe categorii întregi de arme. În 2010, Iranul a lansat la apă primul său distrugător, ca parte a unui program de a-și moderniza forțele navale, multe dintre vasele sale de război datând de dinaintea Revoluției Islamice din 1979 și fiind în mare parte de producție americană.

Citit 694 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2024 16:11

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro