SUA amenință Rusia cu acțiuni militare dacă negocierile vor eşua

SUA amenință Rusia cu acțiuni militare dacă negocierile vor eşua
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Rusia a cerut vineri explicații de la SUA după amenințarea cu sancțiuni și eventuale acțiuni militare formulată de vicepreședintele J.D. Vance, în cazul în care Moscova nu acceptă un acord privind încheierea războiului din Ucraina, transmit Reuters și EFE.

"Este vorba despre un element și o poziție nouă, pe care nu le auzisem înainte. Ne așteptăm la explicații suplimentare în timpul viitoarelor contacte", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă telefonică zilnică.

Reprezentantul Kremlinului a răspuns astfel declarațiilor vicepreședintelui SUA pentru The Wall Street Journal (WSJ), conform cărora "opțiunea de a face presiuni asupra Rusiei cu sancțiuni și chiar acțiuni militare rămâne pe masă" dacă Moscova nu negociază cu bună-credință. "Există pârghii economice, există evident pârghii militare", pe care SUA le-ar putea folosi contra lui Putin, a spus JD Vance, într-un interviu acordat publicației americane.

"Există o serie de formulări, de configurări, dar ne pasă de independența suverană a Ucrainei", a spus el. Sunt declarații dure care contrastează cu cele făcute de secretarul apărării SUA, Pete Hegseth, care a sugerat miercuri că Statele Unite nu vor desfășura forțe militare în Ucraina, scrie EFE.

Între timp, Rusia a anunțat că nu va avea reprezentanți la Conferința de securitate de la Munchen, contrar a ceea ce afirmase în ajun președintele american Donald Trump, notează AFP. "Reprezentanții ruși nu sunt invitați la Conferința de la Munchen (...) Este o decizie luată deja de mai mulți ani (...)", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, în conferința sa de presă săptămânală.

Vance urma să ia cuvântul vineri la Conferința de securitate de la Munchen, unde era programată o întâlnire și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președinții Statelor Unite, Donald Trump, și Rusiei, Vladimir Putin, au convenit într-o conversație telefonică purtată pe 12 februarie să înceapă imediat negocierile pentru soluționarea războiului din Ucraina.

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că a fost "neplăcut" să afle că Trump a discutat cu Putin înaintea lui și a susținut că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă, printr-un acord între Moscova și Washington. El a cerut ca SUA și Ucraina să schițeze un plan de încheiere a războiului, înainte de a discuta cu Rusia. De asemenea, președintele ucrainean a cerut implicarea Uniunii Europene și a Marii Britanii în negocieri.

"Este foarte important pentru Ucraina ca europenii să fie la masa negocierilor. Astăzi, 80% din prețul războiului este plătit de Ucraina și Europa", a argumentat Zelenski, recunoscând în același timp că Washingtonul este "cel mai mare donator" de ajutor militar pentru Kiev.

Discuția dintre Trump și Putin i-a luat prin surprindere pe oficialii europeni, care și-au manifestat frustrarea în fața perspectivei de a fi excluși de la masa negocierilor. "Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcționa, orice acord va avea nevoie de participarea Ucrainei și a Europei", a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, care a asigurat Ucraina că va beneficia în continuare de ajutorul UE, dacă Kievul refuză termenii vreunui acord de pace convenit doar de Rusia și SUA.

Citit 684 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2025 15:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.