Prezentul sună bine. De la ”piazza grande” la Piaţa Centrală, o invitaţie îmbietoare

Prezentul sună bine. De la ”piazza grande” la Piaţa Centrală, o invitaţie îmbietoare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mergând pe firul memoriei istoriei, vom descoperi că prima atestare ca „Piaţă permanentă a târgului“, situată în apropierea locului denumit şi în prezent „Piaţa Veche“, datează din secolul al XVII-lea.  

Călătorii străini care treceau la acea vreme, precum şi la începutul secolului următor, prin Galați erau impresionaţi de bogăţia de alimente găsite în piaţa târgului şi de cât de ieftine erau. Produsele moşiilor, ale domeniilor mănăstireşti, ca şi cele ţărăneşti şi mărfurile meşteşugarilor se vindeau în piaţa târgului cu preţuri la îndemâna oricui. Denumirea de Piaţa Mare - ulterior dezvoltării oraşului s-a schimbat în Piaţa Centrală. Se pare că aceasta provine de la călătorii italieni, care o descriu în memoriile lor de călătorie ca fiind „piazza grande“.

Revenind în prezent, vă invităm să colindaţi Piaţa Centrală, pentru a găsi produse proaspete, fructe şi legume de sezon, pâine de casă, brânzeturi şi produse din carne cu care să vă umpleţi coşul.

La cele 203 tarabe din interiorul Halei de legume şi fructe şi la cele 166 de tarabe de pe platoul pieţei, veţi găsi în permanenţă legume şi fructe de sezon proaspete, din abundenţă, atât la agenţii economici, cât şi la producătorii agricoli, care au la dispoziţie 181 de tarabe. Lor li se adaugă, în perioada iunie - octombrie, două sectoare pentru comercializarea pepenilor şi a verzei.

Și pentru că lângă o roşie proaspătă merge şi un pic de brânză, vă invităm şi în Halele de brânzeturi, unde, la cele 30 de vitrine, veţi găsi smântână, lapte şi caş.

Procesatorii de carne şi preparate vă îmbie, de asemenea, să le treceţi pragul, pentru a vă face o aprovizionare la preţuri pentru orice buzunar.

Produse variate, îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de uz casnic, textile, mercerie, pentru toate gusturile, veţi găsi în cele 201 standuri din Hala de produse industriale.

În drum spre casă nu uitaţi şi de Hala de flori unde, cu siguranţă, veţi găsi în bogăţia de culori şi gingăşie, oferite şi de producători, şi de comercianţi, o floare care să vă încânte sufletul şi să vă bucure inima.

Întotdeauna există tarabe disponibile, pentru producătorii interesaţi

Piaţa Centrală dispune de 181 de tarabe destinate exclusiv producătorilor agricoli, tarabe ce pot fi închiriate zilnic sau pentru o perioadă mai mare de timp, pe baza atestatului de producător şi a cărţii de identitate. Pentru închirierea unei tarabe de 2 mp, producătorul agricol achită un tarif de 6,85 lei/zi. Pentru o tarabă de 3 mp, tariful este de 11,96 lei/zi, iar pentru cea de 4 mp se achită 14,78 lei/zi.

Întotdeauna au existat tarabe disponibile/libere pentru producători, ne-a declarat conducerea Administraţiei Pieţelor Agroalimentare SA, care garantează producătorilor agricoli că, în situaţia în care aceştia doresc să-şi comercializeze produsele, vor avea asigurat un loc în sectorul special amenajat. De altfel, nu poziţionarea unei tarabe conferă garanţia unei afaceri de succes, ci calitatea produselor autentice.

Hashtagul #merglapiata

A fost demarată la nivel naţional, de către Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România, campania „Oameni care merg la piaţă“, proiect apărut ca urmare a fotografiilor publice din online ale oamenilor care, prin postările lor, transmit un mesaj de susţinere a pieţelor.

Suntem în plin sezon de fructe şi legume autohtone. Dacă aţi fost la piaţă şi aţi cumpărat produse care v-au plăcut, recomandaţi-le şi prietenilor dumneavoastră din on-line, folosind hashtagul #merglapiata.

Vă reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie, Piaţa Centrală găzduieşte deja tradiţionalul Târg de Toamnă, eveniment care, de la an la an, atrage tot mai mulţi comercianţi şi meşteşugari. Creşte constant şi numărul celor care doresc să îmbine utilul cu plăcutul şi care, pe lângă aprovizionarea pe care o fac pentru sezonul rece, doresc să se relaxeze la evenimentele care au loc cu acest prilej.

În final, o informaţie inedită: tot la sfârşitul lunii septembrie, va mai avea loc în Piaţa Centrală şi un alt eveniment - "Alege Oaia“, eveniment despre care vom reveni cu amănunte.

S-a rezolvat şi problema parcărilor

Piaţă. Din acest an, parcarea subterană a Halei de legume și fructe este la dispoziţia tuturor persoanelor interesate. Din totalul de 47 locuri de parcare, 18 sunt puse, în prezent, la dispozitia cetăţenilor care vin la cumpărături în Piaţa Centrală, pentru o sumă modică de 1,5 lei/oră. Parcarea supraterană a fost descongestionată. Societăţilor care activează în perimetrul Halei li s-au impus anumite reguli de aprovizionare, astfel încât parcarea nu este aglomerată și, contra aceleiași sume de 1,5 lei/oră, mașinile pot staţiona în această parcare după următorul program: luni - vineri, 6,30-19,00; sâmbăta, 6,30-17,00; duminica 6,30-16,00.

Târgul de Toamnă, emblemă a Pieţei Centrale

Belşug. „Trăieşte sănătos, mănâncă româneşte!“ este sloganul sub care se desfăşoară anual Târgul de Toamnă. La sfârşitul lunii septembrie, Piaţa Centrală va fi gazda celei de-a XVII-a ediţii a Târgului de Toamnă, prilej pentru gălăţeni să se aprovizioneze cu produse de calitate superioară pentru perioada iernii. Este cel mai important eveniment organizat în cea mai mare piaţă a Galaţiului, care dă, practic, semnalul gospodinelor (şi gospodarilor) că vara s-a încheiat şi că vine „sezonul gogoşarilor“. Anul trecut, de exemplu, aproximativ 300 de producători au vândut la Târg produse pentru toate buzunarele. Marfă a fost din belşug şi pe alese: legume, fructe, miere, condimente, flori, carne şi preparate din carne, peşte şi vin. Cârciumarii au aprins grătarele, s-au fript fleici, cârnăciori şi altele asemenea, din borcane s-au scos murături, sosuri şi condimente, iar antrenul a fost asigurat de Fanfara „Valurile Dunării“ şi Ansamblul „Doina Covurluiului“. Nu e niciun motiv ca anul acesta să nu fie totul cel puţin la fel de frumos. Să nu uităm că, tot în Piaţa Centrală, în luna martie a acestui an, s-a desfăşurat şi prima ediţie a „Sărbătorii Primăverii“ - eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor, urmat de Târgul Apicol, şi el devenit tradiţie.

(P)

Citit 5981 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.