Președintele ALDE Galați, Cristian Dima: Strategia energetică - o promisiune făcută de ministrul ALDE al Energiei - lansată în dezbatere publică

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima: Strategia energetică - o promisiune făcută de ministrul ALDE al Energiei - lansată în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

ALDE și-a asumat în cadrul guvernării portofoliul energiei, un minister cu o importanță deosebită. Unul dintre punctele esențiale din programul de guvernare a vizat elaborarea Strategiei Energetice a României. Țara noastră are, la ora actuală, poate cel mai bogat mix energetic din regiune și chiar din Europa. Acest mix energetic trebuie pus în valoare şi folosit ca atare. România are potențialul de a atinge independenţa energetică, dar este foarte important să consolidăm această poziție și să o dezvoltăm, cu aplicativitate către eficienţa energetică.

Proiectul inițiat de Ministerul Energiei vizează modernizarea sistemului de guvernanță energetică, asigurarea accesului la energie electrică și termică la un preț corect pentru toți consumatorii, protecția consumatorului vulnerabil, creșterea calității învățământului în domeniul  energiei și formarea continuă a resursei umane în vederea obținerii unor înalte calificări profesionale. În același timp, strategia pusă în dezbatere de ministerul condus de colegul meu, Anton Anton, urmărește eficiența energetică prin așezarea mizei pe energia curată, creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale, stimularea unor piețe de energie competitive ca bază a unei economii competitive.

Strategia energetică va încuraja dezvoltarea capacităților consumatorilor casnici de producție a energiei prin noi scheme de sprijin pentru stimularea investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile.  Se va pune un accent important pe dezvoltarea micilor centrale electrice alimentate exclusiv cu biomasă, biolichide, biogaz, deşeuri şi gaze de fermentare a deşeurilor şi nămolurilor. Până în anul 2020 vor fi elaborate reglementări complete privind utilizarea biomasei pentru producerea de energie electrică astfel încât să se prevină utilizarea neraţională a acestei resurse.

Țara noastră are beneficiul de a avea resurse naturale proprii, de o poziţie geografică strategică, de capacitate de transport şi stocare a energiei. De asemenea, avem platforme centralizate de tranzacţionare. Ceea ce ne lipseşte la ora actuală este o structură organizatorică. Avem absolut toate condiţiile şi eu cred că acest pas, spre adoptarea Strategiei Energetice, ne va transforma într-un hub energetic regional, așa cum spunea și ministrul Anton Anton că își dorește să devină România.

De asemenea, este evident că o strategie trebuie să ţină cont şi de o viziune, o misiune, nişte obiective şi cum se ating aceste obiective. Suntem membri ai UE deci această strategie va fi aliniată cu viziunea europeană în această privință.

Strategia Energetică va fi un document supus anual revizuirii și completării, ținând cont că este vorba de un domeniu atât de dinamic la nivel regional și global.

(P)

Citit 2560 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2018 16:04