Cristian Dima, președinte ALDE Galați: ALDE face demersuri, alături de Ministerul Energiei, pentru ca gălățenii să nu aibă de suferit în acest an din cauza frigului

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: ALDE face demersuri, alături de Ministerul Energiei, pentru ca gălățenii să nu aibă de suferit în acest an din cauza frigului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Am observat în ultimele zile că au apărut la nivelul opiniei publice gălă informații care au creat o stare de teamă în rândul cetățenilor cu privire la modul în care se va realiza încălzirea în acest an pentru locuințele care sunt branșate la sistemul centralizat. Este, într-adevăr, o temă care apare în fiecare an în Galați, însă nu pot fi de accord cu creearea unei stări de îngrijorare la nivelul populației prin frânturi de informații ce sunt distribuite în spațiul public.

Este corect să punem lucrurile în ordine și să clarificăm câteva aspecte care țin de agentul termic distribuit prin Electrocentrale Galați. Este un subiect asupra căruia m-am concentrat în ultimii ani, având discuții cu oficialii din Ministerul Energiei și din companiile naționale care au legătură cu sistemul de termoficare gălățean. Astfel, din discuțiile și datele prezentate de Electrocentrale Galați, societatea poate practica un preț de 200,8 lei/gigacalorie, care poate fi considerat un tarif mai mult decât decent, până la punctul termic de distribuție al Primăriei Galați. Așadar, sub nicio formă nu este vorba despre sumele exagerate vehiculate zilele acestea în spațiul public gălățean, care au alarmat populația. Primăria poate să comande agentul termic, iar Electrocentrale îl poate livra cu 200,8 lei/gigacalorie, un tarif reglementat de ANRE.

Zilele acestea, joi și vineri, se află în vizită la Galați o echipă din partea conducerii Electrocentrale Grup S.A., alături de membrii Consiliului de Administrație pentru a analiza situația tehnico-economică a a producătorului local. Aceștia și-au arătat toată disponibilitatea de a asigura agentul termic pentru gălățeni în acest an. Există resursele necesare pentru ca gălățenii să nu aibă de suferit din cauza frigului, mai ales dacă avem în vedere că societatea Electrocentrale Galați a fost destinată din start pentru a produce energie termică pentru 100.000 de locuințe.

Vizita reprezentanților Electrocentrale Grup S.A. vine după lungi discuții pe care le-am avut cu ministrul Energiei, cu care am vorbit despre cum putem menține producătorul Electrocentrale Galați la dispoziția gălățenilor, având în vedere densitatea mare de locuințe pe kilometru pătrat, a doua după București. Dialogul pe care l-am purtat cu Ministerul Energiei s-a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani, un dialog concentrate pe importanța menținerii în stare de funcționare a Electrocentrale Galați atât pentru sistemul energetic național, cât mai ales pentru gălățeni.

În ultimii ani, la nivelul municipiului Galați s-a încercat identificarea celei mai bune soluții pentru încălzirea populației. Încă din perioada mandatului de consilier local, grupul pe care îl conduceam a depus un proiect care conținea soluția pe care noi o consideram ca fiind cea mai bună și viabilă alternativă pentru încălzirea cetățenilor. Ce am propus noi se încearcă a fi aplicat acum de către Primăria Galați prin microcentrale de cartier în cogenerare amplasate în punctele termice, o parte dintre ele fiind deja retehnologizate. Aceasta a fost propunerea mea și a colegilor din ALDE în sensul implementării unui system de puncte termice teritoriale de cartier, care ar urma să producă și să livreze agent termic pentru populație pe tot parcursul anului, sub formă de apă caldă și agent termic. În situații de criză sau de supraconsum, lucruri des întâlnite în sistemul de distribuție local și național,  dar și în situația în care crește cererea de gaz în sistemul energetic național, Electrocentrale Galați poate interveni în sistemul  de termoficare local și în sistemul energetic național ca producător de energie electrică, utilizând materie primă de calitate inferioară, respectiv păcură aflată în stocurile sale, reducând presiunea asupra sistemului energetic național și în același timp asigurând confortul termic al gălățenilor. Acestea sunt aspecte tehnice pe care le consider extrem de importante și pe care orice autoritate nu are cum să le neglijeze.

Consider că trebuie să mai avem în vedere un aspect, și anume că Electrocentrale Galați mai are și acum de recuperat de la Calorgal S.A. o sumă de 1,5 milioane de lei, aferentă ultimei  luni de furnizare a agentului termic către populație, adică din primăvara acestui an. Chiar și în aceste condiții, Electrocentrale Galați, cu sprijinul Ministerului Energiei, a rămas și este în continuare la dispoziția gălățenilor. Însă, pentru ca acest lucru să fie și pe mai departe valabil, este necesară și o implicare a autorităților.

Îngrijorarea exprimată în spațiul public este de înțeles, mai ales dacă avem în vedere experiența din trecut. Cetățenii trebuie să știe că există preocupare în ceea ce privește menținerea Electrocentrale Galați ca o alternativă la încălzirea gălățenilor și în această iarnă. Romgaz, Electrocentrale Grup, Ministerul Energiei și ALDE, cu toții ne străduim să rămânem cu unitatea producătoare de agent termic la dispoziția gălățenilor. De asemenea, este foarte important să luăm o decizie la nivel local cât mai curând, înainte de momentul la care temperaturile vor scădea.

(P)

Citit 3893 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 20:22