Gala Centenarului Galați 2018

Gala Centenarului Galați 2018
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Orașul Galați va fi gazda unui eveniment inedit dedicat celebrării a 100 de ani de la Marea Unire. Fundația ”Andreiana Juventus” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați organizează ”Gala Centenarului Galați 2018”, un eveniment de excepție pentru omagierea eroilor care s-au jertfit pentru libertate, idealul Unirii, a celor care au salvat Galațiul de ocupația rusă în Primul Război Mondial, a personalităților gălățene care au contribuit la realizarea Marii Uniri și care, prin faptele și creațiile lor, au susținut dezvoltarea identității noastre naționale. Proiectul ”Gala Centenarului Galați 2018” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Pânză-record, medalii, carte de colecție și muzică clasică

O pânză-record de 100 de metri lungime pe care sunt pictate, cu ajutorul unor copii talentați, portretele a 100 de eroi ai neamului va fi expusă în cadrul ”Galei Centenarului Galați 2018”. De asemenea, cu acest prilej va fi tipărită o carte de colecție, care va cuprinde portrete ale unor personalități istorice și culturale de anvergură. ”Gala Centenarului Galați 2018” va avea și o expoziție de fotografii și documente istorice, realizată cu sprijinul Bibliotecii V.A. Urechia și a Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea”. În cadrul evenimentului va fi susținut de către Filarmonica Chișinău un concert de muzică clasică și se vor acorda 100 de medalii aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri, iar decorul va fi unul special, în culorile tricolorului, reconstituind atmosfera de altădată, urmând să fie prezentate inclusiv costume de epocă.

”Numai o societate educată în spiritul patriotismului civic poate fi o forță în realizarea marilor obiective, proiecte și idealuri de țară. Elitele României, atât actuale, cât și iluștrii predecesori, au un rol esențial în edificarea destinului țării noastre precum și  în dezvoltarea culturii noastre naționale, pentru ca România să devină o țară dezvoltată, un factor activ și important în politica europeană și mondială. Ne dorim ca acest eveniment de excepție să contribuie la creșterea recunoașterii României pe plan european și internațional și a rolului pe care l-a avut țara noastră în Primul Război Mondial. În acest fel aducem un omagiu moștenirii lăsate de înaintașii noștri - o Românie Unită și democratică - în care fiecare să se poată dezvolta liber, în siguranță și egalitate, indiferent de religie, etnie sau opțiuni ideologice. Toate acestea au ca deziderat promovarea elementelor materiale și spirituale care au dus la formarea identității noastre naționale, promovarea imaginii culturale și istorice a României și a contribuției țării noastre la dezvoltarea civilizației universale contemporane. În cadrul ”Galei Centenarului Galați 2018” va fi evocată contribuția membrilor Comisiei Europene a Dunării la înfăptuirea Marii Uniri. România trebuie să fie validată internațional ca o țară cu adevărat valoroasă, în primul rând prin oamenii ei. Elitele actuale au un rol esențial în dezvoltarea conștiinței naționale, în edificarea destinului României viitoare, în recunoașterea noastră în politica europeană și mondială”, spun organizatorii.

La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai ambasadelor dunărene, reprezentanți ai Casei Regale a României, ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Arhiepiscopiei „Dunării de Jos” și mulți alți invitați de marcă.

Citit 3700 ori Ultima modificare Vineri, 30 Noiembrie 2018 11:02