Centrul de Formare Profesională - rampă de lansare în carieră pentru tinerii gălățeni

Centrul de Formare Profesională - rampă de lansare în carieră pentru tinerii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Centrul de Formare Profesională din cadrul Șantierului Naval Damen Galați a fost înființat pe 1 martie 2007 şi a fost conceput pentru a asigura calificarea, recalificarea și perfecționarea propriilor angajați. Centrul este autorizat ca furnizor de formare profesională şi a instruit în cei 12 ani de funcţionare 1831 de tineri pentru meseriile de sudor, lăcătuş. constructor și tubulator naval, iar până la finalul acestui an numărul acestora va trece de 1920.

Pentru că o parte dintre cei recrutaţi renunță la curs,  conducerea Damen a adoptat o strategie de reţinere a tinerilor şi a hotărât ca prima săptămână de curs să fie una de acomodare în secțiile de producție, sub îndrumarea unui mentor cu experiență. Din 2014, Şantierul Naval din Galaţi are un contract de colaborare cu Colegiul Tehnic „Radu Negru” şi, din anul şcolar trecut, o grupă de 12 sudori la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cudalbi. Practica din anul III de studiu, care durează 2 luni, se desfășoară în șantier, iar după absolvire elevii cu rezultate bune și foarte bune sunt angajaţi.

În afara cursurilor de calificare, Centrul de Formare Profesională mai organizează cursuri de perfecționare, adresate muncitorilor din secțiile de producție. În 2017, 28 tubulatori au obţinut calificarea de lăcătuș constructor naval în 160 de ore de teorie și practică. În 2012-2013, 60 de lăcătuși constructori navali au urmat cursuri de inițiere în ocupația tubulator naval, asigurând flexibilitate pentru necesarul de specialişti de către şantierul are nevoie, în funcție de volumul de lucrări.

Mai mult, 24 de absolvenți ai cursurilor de calificare în ocupațiile sudor, lăcătuș constructor naval sau tubulator și-au continuat studiile și acum lucrează pe alte posturi de maiștri, ingineri, tehnicieni sau operatori control nedistructiv.

Pentru tinerii sudori care au reprezentat Damen Galați la concursurile naționale și internaționale Centrul de Formare Profesională a fost primul pas către performanţă. Ei au fost calificați aici și apoi instruiți suplimentar înaintea fiecărui concurs. E de menţionat primul loc la mai multe ediții ale Concursului Național «Tineretul sudează»; dar şi la Concursul European «Weld Cup» Cambridge, Marea Britanie, din 2015; respectiv Concursul Intercontinental «Arc Cup» Beijing, China, din 2016.

Citit 3602 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2019 09:11