Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Cezar – Şef Serviciu Laboratoare, Direcţia Proiecte. „A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes.”

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Cezar – Şef Serviciu Laboratoare, Direcţia Proiecte. „A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes.”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Astăzi, povestea Şantierului Gălăţean îl are ca protagonist pe Cezar Ardeleanu – Blaga, angajat al şantierului de 22 de ani. De loc din Oneşti, judeţul Bacău, Cezar a absolvit Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, Facultatea de Fizică, secţia Fizică Tehnologică, ca inginer fizician şi se poate lăuda cu o vastă experienţă în domeniul cercetării.  

„Perspectivele în 1997, anul în care am terminat studiile universitare, erau mult mai generoase în Galaţi, decât cele din oraşul meu natal. Cu părere de rău, a trebuit să plec din mediul familial, să îmi iau propriul destin în mâini şi să înfrunt viaţa. M-am căsătorit aici şi am decis să rămân. Octombrie 1997 reprezintă începutul drumului meu profesional în şantier. Am fost primit cu căldură de colegi şi încurajat. Mi-am dorit să fiu independent încă de când am terminat liceul. În timpul vacanţelor şi a facultăţii lucram la Rafinăria din Oneşti. Orice meserie e o provocare. În momentul în care porneşti la drum cu drag de munca pe care o practici, timpul trece altfel.”

În şantier, Cezar a trecut pe la laboratorul de sudură, serviciul C.T.C. şi serviciul Laboratoare (Control Nedistructiv, Control Distructiv şi Metrologie). „Chiar dacă aveam doar 27 de ani, nu ştiam ce presupune o navă în ansamblul ei. Când am păşit în şantier eram speriat de necunoscut, de mediul de aici, de perspectiva unui alt stil de viaţă. Ca şi acum, Laboratorul de Sudură emitea procedurile de sudare necesare. Nu mi s-a oferit timp pentru adaptare deoarece, ca urmare a deciziei conducerii santierului de la acea vreme, am fost imediat trimis la Laboratorul de Control Nedistructiv. Parcursul meu a fost unul anevoios. A trebuit să urmez anumiţi paşi pentru a lucra în acest domeniu, să particip la cursuri profesionale în vederea certificării şi autorizării. Trei luni am stat în Bucureşti, pe platforma Mugurele, unde am urmat cursul de Control Nedistructiv pentru toate metodele de control, curs pe care l-am absolvit cu brio. M-am certificat iniţial cu ISCIR, iar în urmă cu trei ani de zile cu Asociaţia Română de Control Nedistructiv (ARoENd), obţinând nivelul 3, maxim, pentru toate metodele menţionate . În tot acest timp am participat la conferinţa Europeană a Controlului Nedistructiv de la Praga, Simpozionul International al ARoENd , zilele NDT – Hamburg precum şi alte manifestări pe această temă. O scurtă perioadă de timp, patru ani, am condus Departamentul de Control al Calităţii din cadrul şantierului, în calitate de Şef Serviciu, perioadă de care mă leagă numai amintiri plăcute despre colegii şi provocările aferente. Am revenit apoi la prima „dragoste” - laboratoarele, în poziţia de Şef Serviciu Laboratoare. Spun laboratoare pentru că Şantierul Naval Damen Galaţi are în structura sa şi Laboratorul Distructiv şi Laboratorul de Metrologie. Consider că de toată această pregătire de care am beneficiat a fost în interesul şantierului. Sunt însă recunoscător că am beneficiat de această oportunitate şi mulţumesc celor care au făcut posibil acest lucru.”

Cezar vede similitudini între el şi şantier: seriozitatea, dorinţa de evoluţie şi profesionalismul.

„Dacă discutăm de operatorii din cadrul Laboratorului, de cei care lucrează pe partea de radiaţii penetrante, aceştia au un regim de lucru puţin mai special. Lucrează în două ture şi sunt expuşi pericolelor, mult mai mult decât colegii lor. Activitatea lor se desfăşoară astfel: primesc programul de la fiecare secţie în parte, aşteaptă ora la care trebuie să facă vizita la nave, radiografiază, scanează, interpretează şi emit documentele în cauză. Acelaşi lucru il pot spune şi despre operatorii de la ultrasunete, lichide penetrante, pulberi magnetice, control distructiv şi metrologie care au aceeaşi mare responsabilitate şi de munca cărora depinde o bună parte din calitatea navelor pe care le livrăm. ”

„Nu oricine poate lucra într-un laborator. Trebuie să fii serios, corect şi responsabil. Partea pe care o consider cea mai grea este cea de interpretare a rezultatelor. Omul nu trebuie să confunde munca cu prietenia. Indiferent de domeniul în care lucrezi, există sincope, însă trebuie să fii corect. În şantier, în acest moment, ar trebui schimbată mentalitatea. Munca cu omul este grea datorită caracterului fiecăruia dintre noi. De asemenea, relaţia de încredere şi modul de comunicare mai pot suferi îmbunătăţiri. Oamenilor trebuie să le zâmbeşti şi să încerci să îi apropii, să comunici cu ei nu doar profesional ci şi legat de viaţa personală, pentru că fiecare avem probleme şi căutăm înţelegere.”

Ca membru al Asociaţiei Române de Control Nedistructiv si membru pe partea de Control Nedistructiv în Asociaţia de Standardizare din România, acesta ne mărturiseşte că secretul reuşitei constă într-o bună organizare şi structurare a timpului.

Cezar se consideră un om dedicat activităţii pe care o practică şi familiei, o familie frumoasă cu doi copii deosebiţi de 19 şi 16 ani, Radu şi Maria.

(P)

Citit 2702 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 11:46