Interviu. ”Manageriatul, punctul meu forte”

Interviu. ”Manageriatul, punctul meu forte”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Firma gălăţeană Alitec Solution SRL, relativ nou-apărută în peisajul economic gălăţean, a avut un an 2019 de excepţie, iar recunoaşterea a venit, firesc, săptămâna trecută, când Alitec Solution a primit „Premiul municipiului Galaţi”. Am încercat să aflăm de la managerul firmei, Petrişor Potec, „reţeta” acestui succes.

- Concret, ce ați făcut ca să meritați acest premiu?

- Concret, am plecat la începutul anului 2019 cu 7 salariați şi o cifră de afaceri în jur de 700.000 de lei şi am ajuns la sfârșitul anului cu 70 de salariați şi o cifră de afaceri de 11 milioane de lei. Din cei 70 de salariați, mai bine de jumătate sunt din categoria persoanelor defavorizate, beneficiari ai Legii 416, drept pentru care AJOFM ne-a nominalizat pentru această distincție, iar eu vreau să le mulţumesc pe această cale.

- De ce ați ales varianta angajării persoanelor defavorizate?

- Ştiți cum este cu aceste persoane defavorizate? Ele se împart în mai multe categorii: persoane care au împlinit 45 de ani şi sunt în căutarea unui loc de muncă, beneficiarii de ajutor social, șomeri în plată indiferent de vârstă, tineri până în 26 de ani care au absolvit o formă de învățământ, așa că, recrutând personal pentru activitatea societății, au fost alese persoane din categoriile mai sus menționate.

- Ce înseamnă să fii întreprinzător în Galațiul zilelor noastre?

- Să fii întreprinzător în Galați, orașul din care mulți au „emigrat” spre orașe din vestul țării, este o onoare și o provocare în același timp. Auzim adesea că orașul este mort, că viitorul este sumbru, că lucrurile nu se mișcă... dar îi întreb pe acești concetățeni: voi ce ați făcut, ce faceți sau ce v-ați propus să faceți pentru a elimina această stare din viața orașului?!? Îmi iubesc orașul în care m-am născut și am trăit până acum și nu voi fi întreprinzător, funcționar, politician sau orice altă calitate decât în oraşul Galați.

- Care sunt cele mai mari provocări pentru un întreprinzător local?

- Cele mai mari provocări pentru un întreprinzător sunt următoarele: să-și dezvolte afacerea pe un fundament sănătos, să-şi mențină salariații prin crearea unui climat propice muncii, să-și plătească datoriile către bugetul de stat şi, nu în ultimul rand, să fie un partener serios pentru furnizorii societăţii.

- Spuneți trei lucruri pe care le-ați schimba (în domeniul business) dacă ați ajunge în fruntea comunității!

- Din perspectiva administratorului comunităţii locale, aș îmbunătăți relația autoritate locală-întreprinzător privat, astfel: 1. Identificăm toți operatorii de servicii într-un anumit domeniu - de exemplu, în construcții – şi, atunci când avem de executat astfel de lucrări, îi invităm pe toți care activează în acest domeniu să depună oferte. Acum aceste lucrări apar pe site-ul primăriei și vă dați seama că, deși pare foarte transparentă procedura, lucrurile nu stau chiar așa. 2. Stimularea parteneriatului public-privat cu micii meșteșugari, punându-le la dispoziție spații deținute de municipalitate în diferite zone, așa-zisele incubatoare de afaceri în parteneriat public-privat. 3. Inițierea sistemului de acordare de granturi pentru dezvoltare - finanțarea din bugetul local a acelor inițiative venite din partea tinerilor și a antreprenorilor și care aduc plus valoare orașului.

- Cât de importante sunt cele trei lucruri menționate? Altfel spus, merită să ajungeți în fruntea comunității ca să le schimbați?

- În viziunea mea, și cred că și a majorității oamenilor de business, un candidat bun să ajungă în fruntea comunității este un manager, un om care a dovedit profesional că este capabil să conducă, să construiască, să coaguleze în jurul lui oameni și idei. Prin urmare, răspunsul este: DA, merită să implementăm cele trei propuneri cât mai rapid.

- Dacă ați fi la început de drum, ce ați alege: să plecați în străinătate, să vă angajați la stat sau să faceți o afacere în domeniul dvs.?

- Încă de pe vremea când eram licean, am avut repulsie pentru acest plecat din țară, deși eram conștient că părinții colegilor mei care alegeau acest drum nu o făceau din plăcere. Angajat la societăți de stat am fost și, sincer, le-am părăsit, rămânând cu un gust amar. Manageriatul afacerii a fost punctul meu forte, poate și pentru faptul că nu am mai avut de-a face cu angajați de tip familial, adică soț, soție, fiu, fiică, noră, frate, soră, relaţii care se regăsesc de cele mai multe ori în instituțiile statului.

- Sunteți implicat și în politică și mi-ați spus că asta vă consumă bani și timp, resurse foarte importante pentru un om de afaceri. Atunci de ce continuați în politică?

- În politică am intrat, ca să zic așa, de când eram elev și de atunci am tot activat, neîntrerupt... E greu să renunți la ceva ce faci de 24 de ani.

- Unde e mai simplu, din punctul dvs. de vedere, în administrație sau în fruntea unei afaceri?

- Ooo... vreau să fiu sincer cu dvs., nu-i simplu nici colo, nici dincolo! Totuși, administrarea unui oraș implică o resursă mai mare de timp și de implicare civică.

- Sunteți un model de urmat în comunitate, așa cum a spus primarul Ionuț Pucheanu, cel care a decernat premiile?

- Recunosc că, la o anumită perioadă de timp, fac o autoevaluare şi-mi ”notez în gând” ce ar trebui să corectez sau să îmbunătățesc. Dacă sunt un model în comunitate, asta decid membrii comunității, iar dacă primarul în funcție a făcut o astfel de apreciere către un contracandidat al dânsului, înseamnă că această apreciere are un fundament adânc de adevăr.

- Anul viitor, afaceri sau politică?

- Pentru anul viitor vă pot promite asta: cea mai bună politică pentru afacerile pe care le gestionez, iar în politică nu voi face niciodată afaceri!

(P)

 

 

Citit 8440 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 18:43