Cristian Dima și ALDE Galați propun 10 măsuri urgente pentru reducerea poluării în Galaţi

Cristian Dima și ALDE Galați propun 10 măsuri urgente pentru reducerea poluării în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Poluarea din Galaţi rămâne o problemă majoră care afectează încet, dar sigur, sănătatea populaţiei. Medicii gălăţeni depistează anual peste 1.000 de persoane cu diferite tipuri de cancer. Respirăm zi de zi un aer încărcat cu factori poluanţi care reprezintă o otravă pentru plămânii noştri. Chiar dacă unii cred că declinul platformelor industriale din Galaţi a determinat o scădere a factorilor poluatori, calitatea aerului din oraşul nostru continuă să fie puternic afectată de alte elemente. Creşterea masivă a înmatriculărilor de maşini vechi a crescut semnificativ gradul de poluare în Galaţi. Se mai adaugă şi faptul că lipsa unei variante de ocolire a oraşului determină ca vehiculele grele şi autovehiculele comerciale să străbată Galaţiul, iar traficul greu este extrem de poluant. Alte surse importante de poluare sunt centralele de apartament, dar şi praful rezultat ca urmare a lucrărilor de construcţii. Acestea sunt doar câteva din sursele importante de poluare a aerului pe care îl respirăm.

Ce este de făcut? Alături de colegii din ALDE Galați am identificat câteva măsuri urgente care să fie implementate. Astfel, propunem 10 măsuri urgente, care se pot implementa cu uşurinţă, dacă există voinţă politică:

1. Spălarea străzilor şi a trotuarelor.

2. Plantarea de arbori, garduri vii şi tufe perene la marginea principalelor artere de circulaţie, dar şi revigorarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor.

3. Supravegherea atentă a şantierelor de construcţii şi a intervenţiilor în infrastructură, pentru limitarea prafului rezultat ca urmare a lucrărilor.

5. Amenajarea spaţiilor verzi şi a parcurilor cu un accent deosebit pe plantarea de copaci şi de tufe verzi. Acestea au capacitatea de a reţine şi filtra praful mult mai mare decât gazonul.

6. Crearea de alveole în spaţiile betonate, mai ales în parcările de mari dimensiuni, în care să fie plantaţi copaci.

7. Realizarea de piste de biciclete şi trotinete electrice care să traverseze oraşul de la un capăt la altul.

8. Investiţii importante în transportul în comun ecologic. Scopul, pe termen lung, este de a electrifica în întregime transportul în comun şi a se renunţa treptat la autovehiculele cu factor mare de poluare. Să nu uităm că tramvaiele sunt cele mai "ecologice" mijloace de transport în comun urban.

9. Plantarea de liziere de păduri în jurul oraşului şi crearea de axe verzi care traversează municipiul. De exemplu, scuarul de pe strada Brăilei ar putea fi o astfel de axă verde.

10. Zone pietonale extinse în toate cartierele, nu doar în centrul oraşului.

Să nu uităm că un mare aport îl poate aduce fiecare dintre noi. Să aruncăm gunoiul la coş sau să avem grijă de spaţiul verde din faţa blocului sunt lucruri simple, dar eficiente.

Odată cu implementarea acestor măsuri facile, trebuie concepută şi implementată o strategie de mediu sustenabilă care să integreze factorii administrativ-instituţionali, educativ-informativi, economico-tehnologici, fără a neglija componenta socială.

(P)

Citit 3428 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2020 14:24