Fundaţia Comunitară Galaţi organizează anul acesta cea de-a doua ediţie a proiectului naţional Ştiinţescu. Irina Şerban Atanasiu – Grant Manager al proiectului spune despre colaborarea cu Şantierul Naval Damen Galaţi: „Fondul Ştiinţescu este o mişcare naţională de re-energizare a educaţiei STEAM, care-i încurajează pe copii şi pasionaţi să afle sensul ultim al ştiinţelor. Este singurul program naţional şi local, implementat de către Fundaţia Comunitară Galaţi, care oferă mentorilor - profesori, elevi, studenţi, profesionişti din toate domeniile, îndrumare şi sprijin în această misiune de schimbare. Iniţial, implementarea acestui program nu ar fi fost posibilă fără partenerul nostru local, Şantierul Naval Damen Galaţi, care ne susţine încă de la prima ediţie. Împreună, împărtăşim aceeaşi viziune despre Galaţi, vrem să dezvoltăm comunitatea şi interesul tinerilor către tehnologie şi industrie. Vorbim despre un parteneriat şi o investiţie pe termen lung în educaţia STEAM, care-i echipează pe copii cu un mod de gândire critic, explorativ. Damen este în Galaţi de peste 20 de ani şi e un fin observator al schimbărilor de pe piaţa muncii, dar are şi experienţă în pregătirea profesioniştilor în domeniu. Trăim intr-un viitor STEAM, iar joburile din viitor vor fi şi mai STEAM, deci este nevoie să conlucrăm”.
În completare, Alina Maria Ghica, coordonator proiecte sociale din cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi precizează circumstanţele desfăşurării acestei noi etape a proiectului din perspectiva companiei gălăţene: „Fiind o organizaţie sustenabilă, unul dintre obiectivele de dezvoltare globală abordat atunci când elaborăm strategia CSR, este Quality Education. De la această premisă pornim în căutarea proiectelor de inovaţie, unele se pliază pe obiectul nostru de activitate, altele nu, însă atenţia se îndreaptă spre elementul de unicitate. Pentru noi, Ştiinţescu înseamnă inovaţie, colaborare şi încredere. Este unul dintre puţinele proiecte care încearcă să spargă bariera dintre generaţii, să aducă împreună copiii şi profesorii, creând între cele două tabere o legătură intensă bazată pe proiectele desfăşurate în cadrul acestui program. Prima ediţie a reprezentat şi pentru noi o provocare. Urmărind îndeaproape şi participând nemijlocit la majoritatea evenimentelor sponsorizate, am fost uimiţi de deschiderea copiilor din învăţământul primar şi gimnazial de a-şi petrece timpul liber ALTFEL, fără gadgeturi, fiind interesaţi de cunoaştere. Atât beneficiarii, cât şi noi am fost plăcut surprinşi de efectele ŞTIINŢESCU, motiv pentru care s-a ajuns la implementarea celei de-a doua ediţii. De data aceasta, ŞTIINŢESCU 2 vine cu o altă provocare: de a adopta două dintre cele 10 proiecte ce urmează a fi desfăşurate. Ne bucurăm să susţinem financiar dar să ne şi implicăm activ. Alegerea proiectelor a fost una destul de dificilă şi am hotărât să lăsăm elementul de imprevizibilitate să se facă simţit. Astfel, FABRICA şi ABRICASA sunt cele două demersuri alese. Fabrica – implementat de Grupul de Iniţiativă Robotica L.P.S – constă în desfăşurarea unor ateliere de tehnologie în care se construiesc jucării high-tech cu ajutorul imprimării 3D, printre care şi o navă SIGMA. ABRICASA – proiect dezvoltat de Organizaţia Naţională Română a Cercetaşilor României, prin Centrul Local „Roza Vânturilor” Galaţi – presupune activităţi de bricolaj care au ca rezultat căsuţe hrănitori pentru păsări, dar şi pirogravură şi ornitologie. Suntem nerăbdători să vedem rezultatele acestor proiecte şi dorim să fim cu adevărat de folos beneficiarilor prin sprijinul acordat. Ne bucurăm să vedem că oraşul se îndreaptă spre inovaţie si tehnologie, dar este preocupat şi de mediu”.
STEAM Education este o manieră de învăţare folosind ştiinţele, tehnologia, ingineria, artele şi matematica (STEAM) ca puncte de acces pentru formarea elevilor şi studenţilor.
(P)